Connect with us

BiH

Uhićeni šef obavještajaca predan Tužiteljstvu, prosvjed aktivista SDA

Objavljeno

on

Foto: arhiva

Sarajevska policija predala je u četvrtak uhićenog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića državnom tužiteljstvu, a aktivisti Stranke demokratske akcije (SDA) istodobno su u Sarajevu i Mostaru organizirali prosvjede zbog Mehmedagićeva privođenja.

Tužiteljstvo treba odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti određivanje jednomjesečnog pritvora.

Šef bosanskohercegovačkih obavještajaca pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog sumnje na zloporabu službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i pranje novca. Konkretno ga se tereti da je na nezakonit način pribavio diplomu jednog privatnog fakulteta te da je na sumnjiv način kupio vrijedne nekretnine u Sarajevu, za što nije imao pokriće na bankovnim računima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čiji je Mehmedagić blizak suradnik, njegovo je uhićenje ocijenio dijelom politički motivirane urote čiji je cilj oslabiti OSA-u, a odmah nakon toga iz krugova bliskih ovoj stranci uslijedio je poziv na prosvjede ispred sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Tamo se u četvrtak okupilo stotinjak osoba predvođeih istaknutim članovima SDA poput umirovljenog generala Fikreta Prevljaka, donedavnog čelnika sarajevskog odbora vladajuće bošnjačke stranke, te Salke Zildžića, koji je zastupnik SDA u parlamentu Federacije BiH.

“Sve nam ovo izgleda kao svojevrsni državni udar”, kazao je Zildžić novinarima dodajući kako je ovo prosvjed zbog pokušaja da se oslabi OSA.

Ustvrdio je kako prosvjedi nemaju veze sa SDA, a uhićenje je nazvao predstavom za javnost dodajući kako Tužiteljstvo BiH zanemaruje cijeli niz drugih važnih slučajeva koje bi valjalo procesuirati.

Manji broj prosvjednika okupio se i u središtu Mostara, a oni su svoje nezadovoljstvo uhićenjem Mehmedagića iskazali noseći transparent na kojemu je pisalo “OSA je stup države – stop političkom Tužiteljstvu”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari