Connect with us

Vijesti

Uhićen nekadašnji ‘čuvar logora u Auschwitzu’ Johann Breyer

Published

on

Američka policija uhitila je u Philadelphiji muškarca od 89 godina koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitzu.


johann-breyer-osvetimJohann Breyer
, umirovljeni mehaničar rođen u Čehoslovačkoj od majke Amerikanke, nakratko se u srijedu pojavio pred sudom u Philadelphiji koji mu je odbio jamčevinu zbog težine zlodjela koja je počinio.

Breyer je priznao da se pridružio Waffen SS-u sa 17 godina, ali je zanijekao da je bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitzu u Poljskoj. Nakon rata emigrirao je u SAD, gdje se oženio te imao djecu i unučad.

Njemačke vlasti otvorile su istragu o njemu 2012., sumnjajući da je u svojstvu čuvara logora bio sudionik u pogibiji stotina tisuća Židova.

Njegov odvjetnik Dennis Boyle istaknuo je da je Breyer uhićen nakon naloga njemačke vlade te da će ga pravosuđe ponovno ispitati 21. kolovoza radi eventualnog izručenja.
On niječe svaku umiješanost u ratne zločine. Nikada nije bio nacist, tvrdi Boyle, ističući da je njegov klijent i sam bio zatočenik u ruskom logoru krajem Drugog svjetskog rata.

Breyer boluje od demencije i srčanih problema, dodao je njegov odvjetnik.

hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari