Connect with us

Naši u svijetu

UHIĆEN Sarkozy, dva suca i odvjetnik

Published

on

Bivši Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uhićen je jutros u Parizu pod sumnjom da je u vrijeme dok je bio na vlasti zloupotrebljavao položaj, podmićivao suca i sudjelovao u korupcijskim aferama. Jedan od najmoćnijih političara, bivši ministar unutarnjih poslova, financija i predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine bio je veliki prijatelj Silvia Berlusconia, Stipe Mesića i Muammara Gaddafia. Uhićeno je još troje uglednih osoba, odvjetnik i dva suca.

Sarkozy je u utorak rano ujutro doveden na ispitivanje u Nanterre, zapadno od Pariza, gdje su uredi istražitelja zbog ispitivanja u istrazi o potencijalnom trgovanju utjecajem, a nakon što je u ponedjeljak ispitan njegov odvjetnik.

mesic-i-sarkozyNakon što je jučer ujutro odveden u pritvor radi ispitivanja zbog sumnje da ga je mreža informatora izvještavala o tijeku odvojene istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj izbornoj kampanji 2007, danas je bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu određena i formalna istraga, prenosi Reuters. Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na “ozbiljne i dosljedne dokaze”, piše Reuters pozivajući se na pravosudne izvore.

To je prvi put u modernoj francuskoj povijesti da je jedan bivši predsjednik države zadržan u pritvoru radi ispitivanja i da je nad njim započela formalna istraga. Sarkozy je u utorak rano ujutro doveden na ispitivanje u Nanterre, zapadno od Pariza, gdje su uredi istražitelja zbog ispitivanja u istrazi o potencijalnom trgovanju utjecajem, a nakon što je u ponedjeljak ispitan njegov odvjetnik.

Istraga o tome, je li koristio svoj utjecaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi financirao njegovu predizbornu kampanju 2007., pokrenuta je u veljači. Istražitelji su provjeravali jesu li Sarkozy i njegov odvjetnik dobivali informacije o slučaju putem mreže informatora, za koje se saznalo nakon prisluškivanja telefona. Sarkozy je odbacio krivnju.

Sarkozyjev odvjetnik je pod sumnjom da je tražio “insajderske” informacije o slučaju protiv bivšeg predsjednika. Istražitelji pokušavaju otkriti je li Sarkozy, koji je bio na funkciji francuskog predsjednika od 2007. do 2012. godine, obećao prestižnu funkciju u Monaku visokopozicioniranom sucu u zamjenu za informacije, objavio je ranije BBC. Gilbert Azibert, jedan od sudaca koji su najviši po funkciji na Francuskom žalbenom sudu, također je u ponedjeljak pozvan na ispitivanje, a pritvoren je i sudac Patrick Sassoust.

Hina/kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari