Connect with us

UHIĆENJA: U BauWeltu sakrili robu pa prijavili da je poplavljena kako bi utajili 1,5 milijuna poreza

Published

on

MOSTAR – Više osoba, među kojima i jedan zaposleni Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, uhićeno je zbog sumnje da su iskoristile situaciju izazvanu prirodnim nepogodama u BiH da bi lažno prikazale da je roba poduzeća OBI i BauWelt uništena u poplavama i utajile porez u iznosu od oko 1,5 milijuna maraka, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužiteljstva BiH u sklopu akcije “Sailor” na području Mostara i Banje Luke uhitili četiri osobe, a tijekom jučerašnjeg dana dvije osobe su privedene na razgovor.

U Mostaru je uhićen zaposlenik BauWelta Domagoj Marić, a u Banjoj Luci Miloš Milutinović, također zaposlenik istog poduzeća, te Dragan Talić, direktor Sector Securityja, i Željko Đekić. Priveden je i inspektor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ivan Petonjić koji je na poziv odgovornih u BauWeltu došao procijeniti štetu i popisati robu koja je nakon poplava ostala u skladištima, te još jedna osoba inicijala B. M.
Ove osobe su po navodima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH krivotvorile i sačinjavale lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jest radi izbjegavanja plaćanja PDV obveza, a sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Uhićenja i privođenja

bw-hapsenjeIz SIPA-e navode kako su spomenute osobe lišene slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima porezne utaja ili prijevare, carinske prijevare, protuzakonitog posredovanja i zloporabe položaja ili ovlasti.
Tužiteljstvo BiH je provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala “došlo do saznanja da su vlasnici tvrtke BauWelt, u okviru koje su poslovali prodajni objekti OBI u Mostaru i Banjoj Luci, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH”.
“Roba u vrijednosti višoj od 4 milijuna maraka tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć djelatnika UNO-a sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dadžbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 milijuna maraka, za koje su oštećeni proračun i građani naše zemlje”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Iz Tužiteljstva su naveli kako je istragom utvrđeno da su osumnjičene osobe namjeravale zatvoriti poslovne objekte OBI, te da su kao organizirana kriminalna skupina pokušali iskoristiti prirodne katastrofe radi počinjenja kaznenih djela i oštećenja proračuna BiH.

Nalog za kontrolu

Iz Uprave za neizravno oporezivanje kazali su nam kako su izdali nalog za kontrolu poslovanja kompanije AX – Tropik iz Banje Luke, zbog sumnje da je obveznik lažno prijavio da su mu u poplavama uništene sve zalihe robe, na osnovi čega je tražio otpis poreza na dodanu vrijednost. Ova tvrtka je inače zastupnik BauWelta za cijelu BiH.
Iz UNO-a kažu kako prema situaciji na terenu sve zalihe nisu uništene, već je dio robe izmješten na drugo mjesto. U Upravi podsjećaju da su od travnja uveli dodatak uz PDV prijavu, D-PDV, koju svaki mjesec podnose porezni obveznici, u kojem su, između ostalog, morali popuniti i polje o stanju zaliha, sirovina i gotovih proizvoda na osnovi čega je Uprava imala kompletno prijavljeno stanje zaliha svih poreznih obveznika prije nego što su BiH zadesile poplave.
– To znači da je vrlo lako otkriti pokušaj nekog poreznog obveznika da prikaže da su mu u poplavama uništene zalihe ili sirovine puno veće od onih koje je imao na stanju, prema vlastitim podacima koje je dostavio UNO-u u svom dodatku uz PDV prijavu za travanj, a koja se dostavljala do 10. svibnja, navode iz UNO-a.
Jučer smo kontaktirali i tvrtku BauWelt, no u istoj su nam kazali kako trenutačno nemaju spreman odgovor na nastalu situaciju, te kako odgovorna osoba nije dostupna za izjave.
Zanimljivo je kako je BauWelt tijekom proteklih mjeseci kroz razne akcije radio na prikupljanju sredstava za područja i građane koji su stradali u poplavama.

Kompanija OBI demantira da ima veze s ovim slučajem

“Ovim putem želimo uputiti demanti na tekst objavljen 30. 6. 14. godine – “SIPA uhitila više osoba koje su iskoristile poplave kako bi utajile porez”.
OBI Market u BiH je franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, pravno lice Bau&Garten d.o.o. BauWelt je odvojena pravna osoba koja je od 1. 1. 2014 godine izišla iz franšiznog ugovora i nema licencu OBI-ja niti radi pod tim imenom. Ljubazno Vas molimo da u Vašem tekstu napravite ispravku i isključite naziv OBI jer time štetite ugledu tvrtke koja nema nikakve veze s navedenom tvrtkom niti spomenutim događajem. OBI se nalazi isključivo u Sarajevu i nema svoje poslovnice nigdje drugo u BiH”, stoji u demantiju OBI-ja.

[divide]

Vlasnik kompanije “BauWelt” Miro Leko izjavio je da je ukupna zaliha robe u marketu ” BauWelt” u Banja Luci tri milijuna KM, od čega je 1,8 milijuna KM prijavljena šteta od poplava zajedno sa objektom i da ješokiran medijskom harangom koja se vodi u vezi sa ovom kompanijom.

“Sva roba koja je prijavljena kao oštećena i roba koja više nije za prodaju još je na stanju u našem marketu u Banja Luci”, napomenuo je Leko, te poručio da se u te tvrdnje svako može uvjeriti.

On je zamolio sve službe da pristupe brojanju i zapisniku robe koja je i dalje na stanju, njenom postotku otpisa i da se utvrdi stvarna šteta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari