Pratite nas

Politika

Uhvatio se u svoju vlastitu zamku! – Je li dolijao Josip Perković?

Objavljeno

na

Nisu Nijemci mačji kašalj. Oni znaju kako se sudi. Argumentima. U münchenskoj će sudnici Nijemci pustiti snimku otprije 24 i pol godina, 31. siječnja 1991., pa akteri, Josip Perković i Zdravko Mustač, moći ponovno čuti što su njih dvojica govorili o ubojstvu Stjepana Đurekovića. Tada pada cijela strategija udbaša (J. Perković, Z. Mustač, A. Nobilo) koji se u münchenskom procesu brane šutnjom. Snimku razgovora nisu snimili Nijemci (BND) ili Srbi(janci) (KOS). Snimku je snimio glavom i bradom Josip Perković. Na toj snimci na diktafonu se čuje kako Perković s kao šef hrvatske obavještajne službe kaže Mustaču: “Arkan nije izvršilac na Đurekovića.”

[ad id=”68099″]

To znači da su obavještajci „za sva vremena“ raspravljali o Željku Ražnatoviću Arkanu, kojega je tražila njemačka policija, u vrijeme dok je već dva bio u zagrebačkom Remetincu s optužbom za organiziranje oružane pobune hrvatskih Srba. Njemački dopis o Arkanu, u kojem između ostalog stoji da je ubio Đurekovića, stvorio je veliku nervozu kod Perkovića, koju reflektira u razgovoru s Mustačem i kroz brojne psovke. Snimku posjeduje Slobodna Dalmacija! Ista novinska kuća posjeduje još neke druge Perkovićeve razgovore, koje je ilegalno snimao početkom 90-ih godina, dakle mimo znanja sugovornika, a ovjekovječio ih na ukupno 72 audiokasete. Njemačko tužiteljstvo je već godinama u posjedu tih Perkovićevih amaterskih, ilegalnih audiozapisa, a u veljači ove godine snimka njegova dva razgovora uvrštena je u sudske dokaze jer ih je Bože Vukušić, između ostalog dokaznog materijala, priložio sudu.

Na jednoj snimci, u razgovoru Josipa Perkovića, nedavno preminulog Josipa Boljkovca, u tom trenutku hrvatskog ministra unutarnjih poslova te Marijana Kraljevića Kinga, na izravan Boljkovčev upit Kraljeviću zna li tko je ubio Đurekovića, King kaže: “Mi smo ga ubili, tko bi drugi“. Kraljević-King nam je nedavno kazao da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se “s njim nepozvan pojavio Perković“. “Primio sam ih u mojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi…, nisam znao da Perković snima razgovor“. Ni Mustač zasigurno nije znao da ga snima njemu podređeni šef hrvatske službe sigurnosti koji je ujedno bio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Iz sadržaja snimke razgovora čuje se kako Mustač diktira Perkoviću priopćenje za javnost, koje Perković polako zapisuje, iako ga snima, a koje treba plasirati hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Cilj toga priopćenja je “smanjiti stvaranje psihoze protiv JNA i Predsjedništva SFRJ“. Dok se Mustač jako brine jer “HDZ naoružava paravojne formacije“, jer priprema zakon o aboliciji napadača na vojarne JNA, jer “je ovo biti ili ne biti za Jugoslaviju”, Perkovića s druge strane jako brine njemački dopis o Arkanu te – kako sam veli – intenzivno razmišlja da demantira kako je “Arkan izvršilac na Đurekovića”. Perković Mustaču iznosi svoju dvojbu, ne zna piše li u njemačkom originalu da je Arkan ubio Đurekovića ili je pak to, kako je kazao, “netko ovdje dopisao u prijevodu“.

Audiosnimka

»Perković: Nisam imao prilike nedavno u Beogradu da ti kažem. Ovi su ipak došli do podataka preko Nijemaca. Prvo, skoro dosje o njemu gdje ga sumnjiče za ubojstvo pokojnog Đurekovića. Ali, ima unutra na stotine krivičnih djela, oružanih pljački, prepada, krivih imena, bježanja iz zatvora, je.. te, nema što nema i nema gdje nije bio, od Njemačke do Švedske i dalje. I dovode ga na neki čudan način, zaključak je izveden, da je on izvršilac na Đurekovića.

Dopisani prijevod

Pored toga zaključak je da je on u stvari ubio Đurekovića, a u stvari ti o Đurekoviću ne vidiš ništa, čak za Đurekovića sugeriraju da je to učinio onaj Ljubo Magaš Zemunac, koji je poginuo. Da bi u jednom trenutku, kažem ti, takav jedan zaključak. Imam dojam da je izveden namjerno bez argumenata, bez ičega. P…. im materina, mi smo dobili prijevod i ne znam je li to netko namjerno nadopunio. Može biti i jedno i drugo.

Mustač: Je li netko u prijevod dopisao!?

Perković: Da, može biti i originalu, j…. mu majku, jedan papir uzmeš. Ja sam htio ispitati je li to original li nije. Vjerojatno će oni jako biti zainteresirani za Đurekovića jer nikog više od emigranata ne spominju nego njega. Imam dojam da ipak neka od službi u tom učestvuje.

Mustač: On to nije uradio.

Perković: Ja ću, ako se to jako zakuha, jer je to pritisak na službu, ja intenzivno razmišljam da kažem. To Ražnatović nije napravio, iz jednog prostog razloga, jer sam ja bio glavni za emigraciju kad se to dogodilo, i zasmetalo me kad se to dogodilo jer je palo na Hrvatsku da je to Hrvatska napravila. Ja ću reći da sam preko svih mojih ljudi s kojima sam kontaktirao u Beogradu dobio nepobitne dokaze da je Arkan u to vrijeme bio u Beogradu. Čak razmišljam da idem na takav način. Znaš kakav će biti pritisak da to dokaže, j… se njih kako. Oni će nas prisiljavati da mi to napravimo, a on to doista nije napravio.

Mustač: Još ti malo razmišljaj.

Perković: A očito oni iz vana za njega nemaju ništa.«

Snimka iz bunkera

Dakle, Mustač i Perković će kod onih koji “nemaju ništa“ o Arkanu ili pak Đurekoviću slušati snimku svog razgovora gotovo 25 godina nakon što je snimljen. Iz njihova razgovora proizlazi mnogo pitanja no zasigurno su odvjetnički timovi već pripremili odgovore. Inače, Prekovićeve ilegalne snimke, kao i brojni drugi materijali pogodni za ucjenjivanje suvremenika pronađeni su u Ministarstvu obrane u kolovozu 1994. godine, kada se protiv njega vodila istraga za kriminal. Nalog za otvaranje “bunkera s osobnim Perkovićevim stvarima“ izdao je tadašnji pomoćnik ministra obrane Goran Dodig, poznati splitski psihijatar. Što je sve pronađeno u Perkovićevu “bunkeru“, zašto je protiv njega podigao kaznenu prijavu pa izbačen iz Uprave SIS-a s još trojicom kolega, 30. srpnja ove godine na Višem zemaljskom sudu u Münchenu svjedočit će obavještajac Antonio Lekić, koautor čuvene “Predstavke” o kojoj se u hrvatskoj javnosti puno šuškalo, ali se nije moglo ući u njezin pravi i potpuni sadržaj jer je dobila oznaku državne tajne. (Zdravka Soldić Arar, Slobodna Dalmacija)

Darko Kovačić/Hrvatski Fokus

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Glasnogovornik Vlade: Razlozi oporbe su neozbiljni, premijer neće ponoviti poziv

Objavljeno

na

Objavio

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u utorak je odgovorio na odluku stranaka oporbe da odbiju poziv na sastanak u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem, poručivši da su razlozi oporbe neozbiljni te da premijer poziv neće ponoviti.

“Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Hrvatski sabor, iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine”, rekao je Milić u izjavi za novinare.

Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, dodao je.

Upitan zašto oporbu nije pozvao sam Plenković, već zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić telefonski, Milić je odgovorio da i onda kada organiziraju sastanke sa stranim državnicima, komuniciraju s njihovim kabinetima.

Milić: Dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe

“Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata. Ali, dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi”, ocijenio je.

Ponovio je da su čelnike stranaka zvali pojedinačno, a ne skupno iz poštovanja, ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona i prijedloga.

“Htjeli smo se sastati s njima i razgovarati o  izazovima koji su pred Hrvatskom. Ništa više”, ustvrdio je.

Upitan je li izvjesno da premijer ponovi svoj poziv, odgovorio je da za time nema potrebe s obzirom na to da oporba nije pokazala političku volju za sastanak.

Hrvatska je u najizazovnijim trenucima od Domovinskog rata

“Neki su već izašli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna”, poručio je Milić.

Za jedan od argumenata oporbe da još nije konstituiran Hrvatski sabor i da Plenković još nije dobio mandat, Milić je naveo da Plenković već ima 76 potpisa i da ne vidi razlog da to bude jedan od argumenata da se ne odazovu na sastanak koji je bio posvećen isključivo temama budućnosti Hrvatske.

“Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što bi bilo u interesu cijele Hrvatske”, zaključio je glasnogovornik Vlade.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Oporbene stranke odbile Plenkovićev poziv na sastanak

Objavljeno

na

Objavio

HDZ/Fb

Andrej Plenković prošlog je tjedna najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. Ipak, kako piše N1, čini se da je većina oporbenih stranaka odbila doći na taj sastanak.

“Premijer planira pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka iz poštovanja prema njima i prema biračima, kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom”, rekao je prošlog tjedna glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Sastanci s parlamentarnim stranamaka planirani su za utorak, a njihove čelnike u ponedjeljak popodne zvala je Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić.

U SDP-u su odlučili da se neće pojaviti na sastanku, jer smatraju neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraju putem najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra. I iz stranke Možemo potvrdili su da se nitko iz njihove koalicije neće pojaviti na sastanku, kao i iz Domovinskog pokreta.

“Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković razloge je objavila na društvenoj mreži Facebook. “Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković.

Jutros su dolazak na sastanak, koji se trebao održati u 09:30 sati, otkazali i predstavnici Mosta.

“Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom.

Naime, smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe.

Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.

Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta.

Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije”, poručili su iz Mosta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari