Connect with us

Gospodarstvo

Ukapljeni plin s LNG terminala na Krku stigao i na češko tržište

Objavljeno

-

Foto: Hina

Češka podružnica jedne od najvećih slovačkih energetskih kompanija SPP objavila je prvu isporuku ukapljenog prirodnog plina s LNG Terminala na Krku na češko tržište, piše u četvrtak Jutarnji list.

Plin je, prema istome izvoru, kupljen iz količina koje su na LNG Terminal na Krku 1. svibnja dopremljene s terminala Corpus Christi u američkoj saveznoj državi Teksas.

Slovački SPP kupio je 93 milijuna kubika plina iz Corpus Christija, od čega je pet milijuna kubika proslijeđeno u Češku. Dio plina preuzetog s Krka bit će, prema najavi SPP-a, uskladišteno u Slovačkoj.

“Ako je potrebno, možemo ponuditi češkim kupcima SPP skladišne kapacitete u Češkoj i Slovačkoj. Također smo u mogućnosti bez problema opsluživati potencijalne nove kupce”, rekao je povodom prve isporuke LNG-ja s Krka na češko tržište zamjenik predsjednika Upravnog odbora predstavništva SPP-a u Češkoj.

Iz SPP-a ističu kako se ukapljeni prirodni plin koji se uvozi u Europu može cjenovno natjecati s plinom koji se transportira cjevovodima. Nakon pripadajuće pripreme, dodaje se, LNG je izravno upotrebljiv za kućanstva i industriju, baš kao i “klasični”, prirodni plin.

Jedina razlika je u tome što se ne transportira na velike udaljenosti cjevovodom, već u ukapljenom stanju brodovima.

Objava SPP-a utoliko je zanimljivija što ta kompanija, kako je jučer potvrđeno u upravi LNG Terminala na Krku, nije ni korisnik terminala, ni zakupac tamošnjih kapaciteta za uplinjavanje (UPP). Što znači da je SPP kupio plin od jedne od kompanija koje su zakupci terminala, a riječ je o Ini, HEP-u, MET Croatia Energyju, MVM CEEnergyju i PPD-u.

“Terminal za UPP pruža usluge skladištenja i uplinjavanja isključivo korisnicima Terminala za UPP te ne raspolaže informacijama kome korisnici Terminala za UPP prodaju svoj plin”, poručeno nam je iz LNG Terminala na Krku, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović. (Hina)

Davor Štern: Ne bih isključio cijene goriva od 15 do 20 kuna po litri

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas