Connect with us

Ukidanje županija Hrvate bi pretvorilo u građane drugog reda, kao što je slučaj u RS-u

Published

on

Oduzimanje nadležnosti županija i novca te unitarizacija FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prvi je put bio iskren – cilj njegove stranke, odnosno bošnjačke politike u Sarajevu, je stvaranje države po mjeri najbrojnijeg naroda koja se ogleda u njezinu unutarnjem pojednostavljenju, a sve s ciljem ‘racionalizacije’ države.

sdp lagumdzija niksicTo, po njemu, podrazumijeva ukidanje županija i entiteta te stvaranje regija. Prenio je to državnom tajniku za europske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Portugala Bruni Macaesu koji boravi u radnom posjetu BiH u sklopu višednevnog posjeta zapadnom Balkanu. Premijer Nikšić je istaknuo kompliciranu ustavno-pravnu strukturu Federacije i cijele države koja je nastala Daytonskim mirovnim sporazumom, što je, u tom trenutku, kako je rekao, bilo rješenje za zaustavljanje rata, ali da su njime vezane ruke onima koji bi pravili jednostavniju ustavnu strukturu BiH.

 Skupa država

Imamo veoma skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ. Mislim da je u ovom trenutku nerealno očekivati promjene Ustava, ali u budućnosti svakako treba ići k ukidanju županija i nakon toga k državi regija, a ne entiteta. Dakle, moje viđenje je da bi trebalo krenuti od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele države – rekao je Nikšić naglasivši da za to treba politička volja koje u ovom trenutku nema.

Time je Nikšić izravno potvrdio ono što i njegova vlada, odnosno vlade koje su prethodile i radile u pravcu ukidanja nadležnosti županija i institucija te preuzimanje svih ovlasti na razini entiteta. To je u apsolutnoj suprotnosti s onim što je Nikšić javno deklarirao tijekom susreta s međunarodnim dužnosnikom. Usporedo sa SDP-om i Narodna stranka Radom za boljitak provodi anketu među građanima o ukidanju županija. Sve dosadašnje reforme nakon Daytonskog sporazuma koje su poticali međunarodni predstavnici temeljno su bile na štetu Hrvata koji su se zbog svoje malobrojnosti našli u poziciji da i u FBiH budu građani drugoga reda i potpuno nejednakopravni s Bošnjacima.

Politička smrt

To se najviše očituje kroz raspodjelu novca iz federalnog proračuna, razvlašćivanje županijskih institucija te približavanje Federacije BiH kao preslika Republike Srpske. Ukidanje županija za Hrvate bez nove teritorijalne ili zajamčene jasne institucionalne jendnakopravnosti znači političku smrt. Uostalom, i aktualna federalna vlast nametnuta je silom na štetu Hrvata.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari