Connect with us

Vijesti

Ukinuta odluka koja je sprječavala izručenje braće Mamić

Objavljeno

on

Izvanraspravno vijeće Zagrebačkog županijskog suda sucu istrage vratilo je na ponovno odlučivanje odluku o određivanju istražnog zatvora Zdravku i Zoranu Mamiću. Sudac istrage prije desetak dana nije prihvatio prijedlog Uskoka da se braći Mamić, koji su u Bosni i Hercegovini, odredi istražni zatvor jer su osumnjičeni za davanje mita u aferi oko osječkih sudaca.

Uskok je tražio da im se odredi istražni zatvor, no sudac istrage prihvatio je argumentaciju obrane prema kojoj Zdravko Mamić već ima određene istražne zatvore u drugim predmetima, a i za njim i za njegovim bratom je raspisana međunarodna tjeralica.

Tužiteljstvo se pozivalo na odluku Vrhovnog suda prema kojoj u isto vrijeme može egzistirati više istražnih zatvora ukoliko su osobe nedostupne hrvatskom pravosuđu.

S obzirom na to da je izvanraspravno vijeće ukinulo odluku suca istrage, on će ponovno morati odlučivati o određivanju istražnog zatvora braći Mamić. Odluka o određivanju istražnog zatvora preduvjet je da Hrvatska ponovno zatraži izručivanje braće Mamić.

Što se tiče ostalih osumnjičenika u toj priči, odbijene su ostale žalbe pa tako Drago Tadić i sudac Zvonko Vekić ostaju u Remetincu, a sudac Darko Krušlin će se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Što se tiče suca Ante Kvesića, potvrđena je odluka o njegovom istražnom zatvoru, no kako je njemu istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, kada predsjednik Županijskog suda u Osijeku protiv njega pokrene stegovni postupak i udalji ga s dužnosti, prestat će okolnosti zbog kojih mu je istražni zatvor određen te će i on biti pušten da se brani sa slobode, piše večernji List.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari