Pratite nas

Vijesti

Ukinuta oslobađajuća presuda Tomi Horvatinčiću

Objavljeno

na

Ukinuta je oslobađajuća presuda Tomi Horvatinčiću (71) i sudit će mu se ponovo pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Odluka je to vijeća zadarskog Županijskog suda (predsjedao je sudac Hrvoje Visković koji je i glasnogovornik suda, a članovi su bili Marijan Bitanga, predsjednik kaznenog odjela tog suda i sutkinja Dijana Grancarić) koje je u svom obrazloženju među ostalim navelo da je sutkinja Maja Šupe koja je u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro, piše Jutarnji List

Ocjenjujući oslobađajuću presudu šibenske sutkinje Maje Šupe iz listopada prošle godine zadarski suci zaključili je prvostupanjski sud samo na temelju Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe, te iskaza još nekih svjedoka i vještaka zaključio da je on mogao imati sinkopu. “Štoviše, svjedok Stjepo Asić, skiper i zaposlenik trgovačkog društva optuženika Horvatinčića, na izričito pitanje je ponovio dio svjedočenja po kojem mu je optuženik Horvatinčić kazao da mu je otkazao na upravljački sustav na brodu. Osim što se ne referira na ovaj dio svjedočenja i time čini spomenutu bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, ovako utvrđena povreda nužno se reflektira i na utvrđenje činjeničnog stanja kritičnog događaja. Prvostupanjski sud ne analizira svjedoči iskaz Borisa Seljanovskog, načelnika Odjela inspekcijskih poslova i inspektora Lučke kapetanije Šibenik koji je obavio razgovor s Horvatinčićem i koji je među ostalim pitao Horvatinčića “je li u stanju odgovarati na pitanja” na što je dao potvrdan odgovor”, navodi se među ostalim u obrazloženju presude. Spomenuo je i da je “Tomo Horvatinčić dva dana nakon nesreće, 8. kolovoza bio u ordinaciji liječnika Opće medicine Željka Baranovića kojem je opisao svoje zdravstveno stanje, uključujući i dijagnoze i tretmane dijagnosticiranih oboljenja, pri čemu nije ništa rekao o dijagnozi vazovagalne sinkope. Štoviše “na pitanje ima li još zdravstvenih tegoba rekao je da je to sve (liječnička svjedodžba na listu 297 spisa) navodi se na 7. stranici rješenja o ukidanju presude.

Suci zadarskog suda ocijenili su da je bitna povreda kaznenog postupka bilo i izdvajanje skice nesreće koju je Horvatinčić napravio neposredno nakon nesreće koju su izdvojili kao nezakonit dokaz.

“Prvostupanjski sud je rješenje o izdvajanju skice nesreće donio bez obrazloženja i ne dopuštajući posebnu žalbu protiv tog rješenja, pri čemu razlozi za tu odluku nisu izloženi niti u prvostupanjskoj presudi koja je bila ukinuta. Takvim postupanjem prvostupanjski sud je nepravilno primijenio odredbe ZKP-a koje reguliraju materiju nezakonitih dokaza”; navode zadarski suci. Pritom napominju kako je “činjenica kapaciteta optuženika Tomislava Horvatinčića da sačini skicu i sadržaj potonje s tim u vezi, predstavlja bitnu činjenicu glede utvrđenja stanja njegove svijesti u kritičnom trenutku”.

I opet zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka nisu razmatrani neki argumenti tužitelja vezani uz same činjenice o nesreći. U ponovljenom postupku, potpuno novo vijeće morat će otkloniti sve bitne povrede odredaba ZKP-a i donijeti zakonitu presudu. Pritom će se zakonito odlučivati o izdvajanju nezakonitih dokaza i ponovo provesti sve raspoložive dokaze. U ponovljenom postupku morat će i sve sporne činjenice utvrditi “savjesnom i brižljivom analizom svakog dokaza…Uz to će se posebna pozornost obratiti na pravilnost i zakonitost pribavljanja i izvođenja dokaza, poglavito u aspektu dokazivanja vještačenjem i kod eventualnih odstupanja svjedoka od ranijih iskaza” zaključuju svoju odluku suci zadarskog suda.

Dakle, novo vijeće morat će učiniti sve ono što je prijašnje na čelu s Majom Šupe, koja je imala niz primjedbi na izvještavanje medija o svom radu, nije učinilo, ili je učinilo protuzakonito zbog čega joj je već drugi puta pala presuda Horvatinčiću zbog bitnih povreda zakona. Treću priliku više neće imati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Vučić šuti o skandalu u SPC zbog Kosova, boji se vrha SPC-a?!

Objavljeno

na

Objavio

Pred Visokim sudom u Londonu u siječnju ove godine prihvaćeno je 6 tužbi žrtava pedofilije i njihovih obitelji, Srpska pravoslavna crkva institucionalno je odgovorna za desetljetno zataškavanje teških zločina nad maloljetnim osobama, koje su počinile vladike i druga ‘sveštena lica’ – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji Bojan Jovanović, svećenik iz Beograda i nekadašnji đakon u Bijeljini, poznatiji kao otac Serafim.

Jovanović je autor knjige ‘Mafija u crkvi’, a na Banovu brdu u Beogradu izvršen je atentat na njega, koji je uspio preživjeti: – Kada vas netko želi ubiti, on će to sigurno i napraviti. Na Banovom brdu su me napali i teško ozlijedili, nakon što sam izašao u javnost s prvim podacima o pedofiliji u SPC-u i počeo surađivati s policijom. Zadobio sam teške povrede glave i noge, slomili su mi rebra… Svakodnevno doživljavam prijetnje i prozivanja da sam izdajnik i bolesnik koji izmišlja stvari… Za mene je velika čast da me proglase izdajnikom tih ljudi i takve crkve!

“Nisam prvi svećenik koji je govorio o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali sam prvi koji je o tome javno progovorio,“ započeo je svoju priču otac Serafim u Bujici i nastavio: “To je tema o kojoj se već desetljećima govori unutar SPC-a. Zahvaljujući crkvi kao zatvorenoj instituciji i njezinoj sprezi s državom, sve se te stvari drže pod kontrolom do trenutka kada nekoga treba ucijeniti.“

PRED SUDOM U LONDONU I SLUČAJ PEDOFILIJE IZ OSIJEKA!

Žrtve pedofilije SPC-a pored 6 tužbi koje su u Londonu već prihvaćene, pripremaju i 30 novih optužnica: – Tek kada smo iscrpli sve mogućnosti u Srbiji, obratili smo se odvjetničkom društvu Kesar i partneri u Londonu da nam pred nezavisnim sudom pomognu dokazati ono što se u našoj državi zataškava.

Najmanje jedan slučaj pedofilije u SPC-u koji će procesuirati Visoki sud u Londonu povezan je s Hrvatskom: – Žrtva je momak koji je bio na službi u Hrvatskoj, u Osijeku i on je seksualno maltretiran od jednog episkopa SPC-a.

Na pitanje voditelja je li riječ o Episkopu osječko-poljskom Lukijanu, otac Serafim odgovorio je potvrdno: – Same detalje ne bih iznosio jer su previše mučni da se o tome govori! Taj dečko je doživio strašne neugodnosti.

U drugoj tužbi pred londonskim sudom procesuiran je slučaj dvije djevojčice u Prokuplju na jugu Srbije i Kominu kod Pančeva, koje su zlostavljali pravoslavni svećenici – jedna je imala 13, a druga 14 godina!

Jedan od najmonstruoznijih slučajeva je ubojstvo bogoslova Milića Blažanovića u Bosni i Hercegovini:- To je dijete iz jedne normalne obitelji, iz Petrova sela sa Ozrena. Došao je u SPC da postane svećenik, međutim, bio je žrtva starijeg svećenika koji je htio s njim općiti. Zbog toga što nije pristao, poslan je u ‘kažnjenički manastir’, koji je poznat po pedofiliji i homoseksualizmu. To je manastiri Paprača iznad Zvornika… Kada se požalio da ga tamo zlostavljaju, odjadnom je stigla vijest da se raznio bombom! Ostao je bez glave, bez ruku, međutim, nije istina da se ubio. Istina je da su ga ubili kako njegova priča nebi ugorzila pojedince iz samog vrha SPC-a!

 100.000 EURA ZA VIDEO, 2 MILIJUNA ZA CIJELI LAPTOP S KOMPROMITANTNIM SNIMKAMA EPISKOPA!

U emisiji su objavljeni brojni dokumenti i šokantan video materijall koji potvrđuje optužbe oca Serafima. Ekskluzivno u hrvatskom eteru prvi je puta pušten tajno snimljeni ‘filmić’ na kojem se vidi vladika Vasilije Kačavenda, Episkop zvorničko-tuzlanski u seksualnom odnosu s dječakom.

“Među dokumentima koje imam je i iskaz dječaka iz filma koji ste prikazali! Taj dokazni materijal posjeduje i sam vrh SPC-a na čijem je čelu patrijarh Irinej. Oni su dobili taj materijal još i prije nego sam se ja uključio u tu priču… Istraga o pedofiliji nije krenula nakon mojih dokaza, nego još ranije, kada su tri dječaka prijavila da su zlostavljani od episkopa u bogosloviji na Cetinju. Tada su oformili posebnu komisiju i počeli prikupljati dokazni materijal. U postupcima je svjedočilo više od 40 svećenika,“ podsjetio je otac Serafim i ispričao na kako dramatičan način je došao do kompromitantnog video uratka vladike Vasilija: “Konkretan snimak meni je ponuđen od strane svećenika SPC-a, koji je bio starješina u Stanišićima, u ‘Republici Srpskoj’. Taj film mi je želio prodati za 100 tisuća eura, a za kompletan laptop sa svim materijalima o pedofiliji u SPC tražio je 2 milijuna eura! S policijom i predstavnicima tužiteljstva pripremili smo im sačekušu. Primopredaja je bila ispred bogoslovne škole u Beogradu. Svećenik s laptopom stigao je taksijem i rekao da mu dam 100 tisuća eura… Izvadili su laptop i pokazali mi snimku. Policija ih je odmah uhitila i priveli su ih u stanicu. Istog su dana pušteni, laptop je “nestao“, ali mi je ipak jedan savjesni policajac predao CD sa snimkom koju ste vi sada pustili! Sve to događalo se 2013. godine kada je već na vlasti bio Aleksandar Vučić…“

Nikolaj Stamatović, svećenik koji je uhićen u Beogradu s laptopom punim pedofilskog sadržaja, sada je na službi u Crnoj Gori kod Episkopa nikšićko-budimljanskog Joanikija, koji je vodio istragu o pedofiliji u SPC-u – otkrio je otac Serafim u Bujici i upozorio: – Taj svećenik može sutra doći i u Hrvatsku, kada se sve ovo malo stiša…

BLUD U ORAHOVICI, SVODNIK U KARLOVCU, SVEĆENIK IZ MANASTIRA KRKA UMRO OD SIDE?!

U šokantnoj emisiji otac Serafim je rekao da su neki osumnjičenici za pedofiliju sklonjeni na službu u Hrvatsku, a oni iz Hrvatske – u Srbiju, gdje su umjesto kaznenog progona dočekali zastaru za svoja nedjela.

“Imate slučaj svećenika Jovana Mišića, poznatijeg kao Ilarion, koji je prvo bio na Fruškoj gori u Srbiji. Ogorčeni roditelji uhvatili su ga kada je pokušavao imati seksualne odnose s maloljetnicima! Umjesto da bude uhićen, SPC ga premješta u Bosnu i Hercegovinu… Onda ga premještaju u Crnu goru i tamo se također događa da ga roditelji uhvate! Na kraju je premješten u Hrvatsku, u manastir pored Orahovice. U Orahovici je uhićen kada je bludničio pred osnovnom školom! Na kraju je protjeran iz Hrvatske, a u Srbiji su ga štitili tako dugo dok ne nastupi zastara za njegova nedjela,“ ispričao je otac Serafim.

Spomenuo je i manastir Krka: – Svećenik Benedikt je tamo činio probleme, pa su ga poslije prebacili u Australiju. Na kraju je završio u Bosni i Hercegovini, gdje je umro od side!

Glavni svodnik maloljetnih dječaka koji su podvođeni vladiki Vasiliju Kačavendi danas, prema riječima gosta Bujice, živi u Karlovcu! Kako bi se izbjegla tužba, ali i motivirala hrvatska istražna tijela da nešto poduzmu, u emisiji su spomenuti njegovi inicijali: – M.S. je bio svećenik u Banja Luci pa onda nakon toga u Doboju. Poslije niza skandala za koje se dobro zna, bio je prebačen u Hrvatsku i sada je svećenik SPC-a u Karlovcu!

Inače, vladika Kačavenda je poznati ratni huškač, koji je blagoslivljao srpsku vojsku prije genocida u Srebrenici: – On je u SPC-u poznat po tome da je sklon takvim stvarima. Crkva je to znala desetljećima unazad, ali u njegovom i ostalim slučajevima, uopće nije reagirala. Nije on bio jedini čovjek koji se bavio time… Kada sam izašao u javnost s istinom, javili su mi se ljudi koji su mi rekli da je radio za Udbu. Ispunio sam formular, zatražio i dobio njegov dosje. Iz njega je potpuno jasno da je Udba znala kakav je zapravo, ucjenjivala ga – i radio je za njih.

“TJERALI SU ME DA DOVODIM DEČKIĆE IZ OSNOVNE ŠKOLE! NISU SMJELI BITI STARIJI OD 13 GODINA…“

Vrlo bizaran je i slučaj oca Arsenija: – On je musliman, imenom Jasmin Buhić, koji je prešao na pravoslavlje. S još tri homoseksualca, pedofila, živio je u manastiru u Paprači. Međusobno su se zabavljali, dolazili su im dečkići iz sela, za novac! Bile su to prave orgije! Bilo je tu i ljubomore, pa je došlo do svađe, nakon čega se pokušao objesiti. Međutim, okačio se na suhu granu i ona je pukla – pa je ostao živ!

Kao u ‘Maratoncima’ – našalio se voditelj Bujice, a gost odgovorio: – Tako nekako…

Nastavio je: – Stigla je tamo ubrzo i policija, uzela im je dnevnik u kojem su pronašli čak i stidne dlačice! Oca Arsenija odmah su premjestili u Norvešku, da bi kasnije bio vraćen u Beograd. I tamo je ‘Norvežanin’ bio na čak tri direktorske funkcije u javnim poduzećima. Bio je financijski direktor kampa na Adi Ciganliji. I onda je otkriveno da je blizak s jednim poznatim političarem… Kada je afera izašla u javnost, on je misteriozno nestao, a politika je dala priopćenje da više nema lažnog ‘Norvežanina’… Političar se zbog te afere razveo od žene!

I Bojan Jovanović bio je žrtva nasrtaja homoseksualno nastrojenih pravoslavnih svećenika: – Pokušali su i mene seksualno zlostavljati! Imao sam 23 godine… Tjerali su me da im dovodim dečkiće iz osnovne škole! Vodilo se računa o tome da u školskom dnevniku piše tko je dijete rastavljenih roditelja, tko je bogat, siromašan, možda siroče… Ideja je bila da siromašniju djecu, po mogućnosti bez roditelja ili od rastavljenih roditelja, dovedemo do Vladičanskog dvora, mjesta u kojem živi episkop. Oni bi tada odlučivali koje je dijete za njih, a koje nije… Željeli su samo dečkiće do 13 godina i nikako starije! Govorio sam da je to kazneno djelo i da o tome treba popričali s vrhom crkve. Međutim, kada sam vidio da to svi znaju, kada sam vidio da sam bespomoćan, onda sam se obratio javnosti…

VUČIĆ ŠUTI ZBOG KOSOVA, BOJI SE VRHA SPC-a?!

Bojan Jovanović, poznatiji kao otac Serafim, vrh Srpske pravoslavne crkve otvoreno optužuje sa sustavno zataškavanje pedofiliju: – Pojedinci svakako imaju svoj dio krivice. Međutim, ovdje se radi o tome da se jedna ustanova na najvišem nivou uvijek trudila zataškavati slučajeve. Na čelu svih komisija koje su pokrivale pedofile bio je patrijarh Irinej! I kada je bio episkop i tada je bio u komisijama… Preko SPC-a se vršio utjecaj i na organe pravosuđa da se odustane od svih tih slučajeva… Patrijarha Irineja ne teretim ja, nego činjenice. Smatram ga odgovornim!

O zataškavanju pedofilije i svim dokazima kojima raspolaže, kao i o tužbi pred Visokim sudom u Londonu, otac Serafim obavijestio je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić: – Od početak smo kontaktirali srpske vlasti, još prije Aleksandra Vučića, kada je na vlasti bio Boris Tadić. Redovito smo ih obavještavali o svim našim aktivnostima da ne bude da smo im radili nešto iza leđa. I Anu Brnabić i Aleksandra Vučića također smo o svemu ovome obavijestili prošle godine i upozorili ih da će crkva biti tužena za pedofiliju. Policija i pravosuđe žele riješiti taj slučaj, ali je problem što je sve pod palicom politike…

Na pitanje voditelja drži li Vučić sve ovo u ladici zato da bi mogao stiskati SPC zbog problema koje mu rade s priznanjem Kosova, otac Serafim odgovorio je potvrdno: – Srbija i svi njeni građani sada su u situaciji kada nas dostižu povijesne činjenice. Ako na vrijeme ne naučite neke lekcije, onda dolaze još gore… Aleksandar Vučić mora SPC držati pod kontrolom, a ovakva stvar poput pedofilije, služi mu za njihovo discipliniranje.

PORFIRIJE BEZ KOMENTARA…

Redakcija Bujice o svemu je pokušala dobiti izjavu i od mitropolita Porfirija u Zagrebu, međutim, nakon poziva novinarke Mateje Jozeljić, zalupili su slušalicu. Otac Serafim i to je prokomentirao: – Kada se Srpska pravoslavna crkva bavila optužbama za pedofiliju, mitropolit Porfirije bio je na saboru, tako da svi oni znaju sve o tome, to nije nikakva tajna. Svaki normalan čovjek bi to trebao osuditi…

Inače, u emisiji je rečeno da je Porfirije “vrlo blizak drug“ s Irinejom Bulovićem, episkopom SPC-a u Bačkoj, koji je ujedno i pretendent na mjesto patrijarha Irineja…

Otac Serafim u Zagrebu je vrlo kulturno i lijepo primljen pa ga iznenađuje propaganda u srbijanskim medijima, koja govori o netoleranciji Hrvata: – Često dolazim u Hrvatsku i ovdje imam dosta prijatelja. Nikada nisam imao nikakvu neugodnost! Prošao sam kroz Zagreb odjeven u svećenićku mantiju i svi su me vrlo pristojno pozdravljali. Te priče o vašoj negostoljubivosti dolaze od beogradskih uličara i nemaju nikakve veze s istinom, rečeno je u Bujici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Lukašenko: Bjelorusija spremna na dijalog s NATO savezom

Objavljeno

na

Objavio

Tanjug

Bjelorusija je spremna na dijalog s NATO-om o načelima jednakosti i transparentnosti, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko tijekom susreta sa studentima i akademskim osobljem Vojne akademije 22. veljače.

“Kao suverena država, Bjelorusija je spremna na konstruktivan dijalog s Sjevernoatlantskim savezom na načelima jednakosti i transparentnosti. Ne ograđujemo se od nikoga. Spremni smo za ovaj dijalog , istaknuo je Aleksandar Lukašenko. Istodobno, predsjednik je naglasio da Bjelorusija ima svoje interese i da ih moraju poštivati ​​partneri i oni koji žele surađivati ​​sa zemljom.

Predsjednik Lukašenko posjetio je jutros Vojnu akademiju povodom Dana branitelja domovine.

Danas je puno toga jasnije da se nešto „ valja iza brda“. Kad je portal Kamenjar.com objavio članak:
„PUTIN dobio na dar četiri vreće krumpira i mast“, sam članak obzirom na dan objavljivanja, tj. 01.01.2019. nije primljen tako dobro u javnosti, a neki su ga čak čitali i s podsmjesima, preporučam ponovno pročitati.

Na ovu šok – vijest još nema komentara ni reakcija službene Rusije u ovih nekoliko sati od objavljivanja u medijima Bjelorusije.

Je li ovo odgovor na nervoznu i iskompleksiranu najnoviju Putinovu izjavu objavljenu na portalu pod naslovom: Putin SAD-u: Spreman sam za još jednu krizu u stilu kubanske raketne ako je vi želite, ostaje nam samo čekati „rasplet događanja“, poglavito nakon stare vijesti:

Putin se još nije oglasio!

Bilo kako bilo, sigurno je da se nešto „valja iz brda“.

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari