Connect with us

Pregled

Ukinuta presuda Mevlidu Jašareviću – naloženo novo suđenje

Objavljeno

-

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostupanjsku presudu od 6. prosinca 2012. godine u predmetu Mevlid Jašarević i drugi u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog Jašarevića, kojom je bio proglašen krivim za kazneno djelo terorizam, a svezi s napadom na Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, te osuđen na 18 godina zatvora.

mevlidŽalbeno vijeće uvažilo je žalbu odbrane prvooptuženog te naložilo održavanje ponovnog suđenja Mevlidu Jašareviću pred Vijećem Žalbenog odjela Odjela II Suda BiH.

Istovremeno, Sud je odbio kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH i potvrdio prvostupanjsku presudu u njenom oslobađajućem dijelu u odnosu na navodne pomagače – Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, potvrdio je Feni branitelj Emraha Fojnice, odvjetnik Mirza Kovač.

Odvjetnik Kovač podsjeća da se branitelj prvooptuženog žalio zbog bitnih povreda postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok su odvjetnici drugo i trećeoptuženog negirali žalbene navode Tužiteljstva u odnosu na njihove branjenike (Fojnicu i Ahmetspahića) te zatražili potvrđivanje prvostpanjske presude u njenom oslobađajućem dijelu, što je Apelacijsko vijeće i učinilo.

Kada se radi o razlozima Suda za ukidanje prvostupanjske osuđujuće presude Mevlidu Jašareviću, u obrazloženju presude, među ostalim, stoji da je povrijeđeno pravo na obranu prvooptuženom, jer nije dozvoljeno da se saslušaju svjedoci odbrane, što predstavlja bitnu povredu postupka, te da nije točno utvrđeno činjenično stanje, odnosno da nije na pravilan način utvrđena visina štete od 100.000 dolara na objektu Veleposlanstva.

Mevlid Jašarević je prvostupanjskom presudom proglašen krivim za teroristički čin, koji je izvršio pucajući na objekt Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DZKPT), koji su osiguravali zgradu Veleposlanstva, a kojom prilikom je pogodio službenika DZKPT-a Mirsada Velića u obje noge, nanijevši mu teške tjelesne ozljede.

Istovremeno, Jašarević je, kako je prvostupanjskom presudom utvrđeno, svoevrijeme prijetio i službenicima zaposlenim u Veleposlanstvu SAD-a, sve dok ga pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo nisu onesposobili i lišili slobode.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas