Pratite nas

Pregled

Ukinuta presuda Mevlidu Jašareviću – naloženo novo suđenje

Objavljeno

na

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostupanjsku presudu od 6. prosinca 2012. godine u predmetu Mevlid Jašarević i drugi u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog Jašarevića, kojom je bio proglašen krivim za kazneno djelo terorizam, a svezi s napadom na Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, te osuđen na 18 godina zatvora.

mevlidŽalbeno vijeće uvažilo je žalbu odbrane prvooptuženog te naložilo održavanje ponovnog suđenja Mevlidu Jašareviću pred Vijećem Žalbenog odjela Odjela II Suda BiH.

Istovremeno, Sud je odbio kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH i potvrdio prvostupanjsku presudu u njenom oslobađajućem dijelu u odnosu na navodne pomagače – Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, potvrdio je Feni branitelj Emraha Fojnice, odvjetnik Mirza Kovač.

Odvjetnik Kovač podsjeća da se branitelj prvooptuženog žalio zbog bitnih povreda postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok su odvjetnici drugo i trećeoptuženog negirali žalbene navode Tužiteljstva u odnosu na njihove branjenike (Fojnicu i Ahmetspahića) te zatražili potvrđivanje prvostpanjske presude u njenom oslobađajućem dijelu, što je Apelacijsko vijeće i učinilo.

Kada se radi o razlozima Suda za ukidanje prvostupanjske osuđujuće presude Mevlidu Jašareviću, u obrazloženju presude, među ostalim, stoji da je povrijeđeno pravo na obranu prvooptuženom, jer nije dozvoljeno da se saslušaju svjedoci odbrane, što predstavlja bitnu povredu postupka, te da nije točno utvrđeno činjenično stanje, odnosno da nije na pravilan način utvrđena visina štete od 100.000 dolara na objektu Veleposlanstva.

Mevlid Jašarević je prvostupanjskom presudom proglašen krivim za teroristički čin, koji je izvršio pucajući na objekt Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DZKPT), koji su osiguravali zgradu Veleposlanstva, a kojom prilikom je pogodio službenika DZKPT-a Mirsada Velića u obje noge, nanijevši mu teške tjelesne ozljede.

Istovremeno, Jašarević je, kako je prvostupanjskom presudom utvrđeno, svoevrijeme prijetio i službenicima zaposlenim u Veleposlanstvu SAD-a, sve dok ga pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo nisu onesposobili i lišili slobode.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari