Pratite nas

Hrvatska

Ukinuta regionalna izdanja Večernjeg lista, novinarima otkazi

Objavljeno

na

Regionalna izdanja Večernjeg lista u srijedu se prvi put nisu pojavila na kioscima diljem Hrvatske jer su iz ekonomskih razloga, kako je novinarima rečeno u Upravi lista, ukinuta sva dopisništva, a većini stalno zaposlenih novinara uručeni su otkazi, dok su honorarnim dopisnicima raskinuti ugovori.

376px-Večernji_list_Logo.svgRegionalna izdanja Večernjeg lista ukinuta su bez najave, a kako se doznaje, tome su prethodili sastanci u dopisništvima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojima su novinari u utorak obaviješteni o otkazima.

Umjesto nekad razgranate dopisničke mreže, po kojoj je Večernji list desetljećima bio prepoznatljiv, sada će iz cijele zemlje u jedinstvenom nacionalnom izdanju Večernjeg lista izvještavati samo nekoliko dopisnika u većim hrvatskim gradovima.

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu oštro je osudila najnovije poteze Uprave.

“Izražavamo ogorčenost i naše neslaganje s odlukama i potezima za koje smo doznali tijekom jutra. Iako je na posljednjem sastanku sindikata i Uprave na pitanje što nas očekuje u ovoj godini, ima li kakvih iznenađenja i otkaza, odgovoreno da se ne planira ništa takvoga, danas smo doznali da je to bila dezinformacija”, stoji u priopćenju sindikata.

Osim što im nije rekla istinu, Uprava ponovno nije našla za shodno o svojim namjerama obavijestiti sindikalce, a Radničko vijeće obavijestila je tek nakon što je odluka već donijeta i akcija na terenu pokrenuta, ističe sindikat.

Sindikalci, osim toga, dodatno neugodno iznenađeni činjenicom da se nakon velikog projekta regionalizacije, na kojem se radilo nekoliko godina i za kojeg je potrošeno dosta novca, gase i posljednja dopisništva Večernjeg lista.

“Večernjak” se upravo sa svojim regionalnim izdanjima isticao dugi niz godina, ističu u sindikatu naglašavajući da zbog gašenja preostalih dopisništva bez posla ostaju tri zaposlenika i 12 honorarnih suradnika među kojima i dugogodišnja novinarka i urednica Silvija Videk, koja je bila zaštićeni sindikalni povjerenik pa će, ako se ta odluka ne promijeni, sindikat biti prisiljen braniti njezina prava.

Kako ističu u Večernjem listu, reakcije na gašenje regionalnih izdanja i ukidanje dopisništava tek se očekuju, a među prvima je bilo priopćenje zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića u otvorenom pismu Upravi Večernjeg lista.

“S velikim čuđenjem primio sam informaciju o potpunom gašenju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu, te otkaza za posljednjih dvoje novinara koji su, nakon već nekoliko provedenih racionalizacija, ostali dosad vaši zaposlenici”, ističe Kišić.

Iako mu je jasno da je to poslovna odluka, a Večernji posluje na tržišnim, ekonomskim osnovama i uvijek može reći da je to stvar profita, Kišić ne može shvatiti da istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz Varaždinske županije.   (H)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari