Ukinuto rješenje suca istrage o Bandićevom pritvoru – ide na slobodu?

0

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda donijelo je rješenje jer je zaključilo da je sudac istrage pogrešno odlučio u slučaju Bandića, sutra novo ročište

Sudac istrage je, podsjetimo, na ročištu održanom prošli tjedan svim osumnjičenicima prihvatio jamčevinu, osim zagrebačkom gradonačelniku, nakon čega su njegovi odvjetnici najavili žalbu. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda donijelo je danas rješenje o ukidanju rješenja o pritvoru jer je zaključilo da je sudac istrage pogrešno odlučio u slučaju Milana Bandića, a novo ročište kod suca istrage zakazano je za sutra.

Dakle, ukinuto je rješenje suca istrage i vraćeno na ponovnu odluku, a što to znači za direktno.hr pojasnio je odvjetnik Zvonimir Hodak.

“To znači da je rješenje ukinuto, ne iz materijalnih, nego iz proceduralnih razloga. Došlo je opet do greške suca istrage Posavca. Ako se strogo gleda Zakon o kaznenom postupku, gradonačelnik bi u ovom trenutku morao van jer ne postoji rješenje o zadržavanju u istražnom zatvoru. Ukoliko sudac ispravi pogrešku i donese rješenje, onda bi se Bandić trebao vratiti u pritvor”, rekao je Hodak.

Dodao je kako je gradonačelnik Bandić trebao izaći van i kada mu je prvi put ukinuto rješenje.

“Dakle, ako je ukinuto rješenje, on u tom trenutku nema rješenje i to znači da bi on trebao van dok se ono ne donese”, kazao je Zvonimir Hodak.

Dodao je kako se boji da će prevladati druga pravna mišljenja koja se predstavljaju kao pravo i kao činjenice.

Bandić je nudio jamčevinu u visini 5,5 milijuna kuna u vrijednosti nekretnine jednog svog prijatelja. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda s vijećanjem počelo je u utorak.

“Naime, nakon što Vijeće donese odluku, ta odluka se mora napisati, otpremiti strankama i tek u tom trenutku je možemo objaviti”, rekao je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić. U slučaju Mire Lace, za kojeg je USKOK ponovo zatražio istražni zatvor zbog sumnje na kršenje jamstva, sudac istrage Zdenko Posavec odlučivat će u 13 sati.

ab/np/js/ms/direktno.hr

facebook komentari