Pratite nas

Ukoliko Bošnjaci i Hrvati žele razvaliti svoju FBiH… Znate već što želim reći

Objavljeno

na

Iz Bruxellesa svakodnevno čujemo kako su vrata Europske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu, najave o (pro)aktivnijem angažmanu EU-a u BiH, “novom pristupu”, ukratko – glasove potpore europskom putu Bosne i Hercegovine.

No, ima i onih koji potpuno drukčije misle te koji, iako nemaju nikakve veze sa “srpskim i hrvatskim lobijima”, čak otvoreno govore kako se EU treba “’okaniti ćorava posla’ i prestati nasilno držati umjetno stvorenu BiH zajedno”.

Jedan od njih je i Daniel Hannan, britanski političar, eurozastupnik Konzervativne stranke i glavni tajnik Europskih konzervativaca i reformista (ECR), skupine u Europskom parlamentu kojoj nakon izbora u svibnju predviđaju veći broj mjesta od sadašnjih 57.

Upravo Hannan je nedavno u, kod nas nezamijećenom, govoru pred Europskim parlamentom BiH nazvao “briselskim protektoratom”.

– Prije nekoliko godina sam posjetio Sarajevo gdje sam se susreo s europskim povjerenikom, odnosno visokim predstavnikom, kolonijalnim upraviteljem takoreći. I on je rekao – a mislim da je to savršena eurokratska opaska – “kritiziraju me obje strane, i Srbi i Bošnjaci. I jedni i drugi me napadaju zbog onoga što radim. To mora značiti da nešto dobro radim.” Ja sam mu odgovorio: “Ne! Ako Vas svi kritiziraju, to mi govori da sigurno nešto pogrešno radite – kazao je Hannan za Dnevni list.

On smatra kako postoji vječni jaz između demokrata i dužnosnika u Bruxellesu.

– BiH se pretvara u Europsku uniju u malom, gdje se demokratsko samoodređivanje sputava, a sve kako bi se pod svaku cijenu sačuvao ideal multinacionalne države – smatra Hannan.

Dodaje kako je to vidljivo u svakoj sferi, “počevši od plave zastave i zvjezdica kao ‘rekvizita’ koji su ‘prepisani od Bruxellesa’”.

Eurozastupnik Hannan smatra kako bi BiH mogla dostići svoju zrelost “samo ukoliko bi BiH mogla biti demokratska i ako bi ljudi mogli glasovati i ako bi se njihove odluke poštivale.

– Umjesto toga, kako bismo je pripremili za članstvo, mi BiH prvo učimo kako sputavati demokratsko samoopredjeljenje – istaknuo je Hannan. Ovaj eurozastupnik poznat je od ranije kao žestoki kritičar politike EU-a.

Najviše ga “živcira” nekonzistentnost EU-a pa tako često podsjeća na raspad bivše Jugoslavije kad je tadašnja Europska zajednica inzistirala na očuvanju bivše države.

Britanski eurozastupnik kaže kako EU, nakon raspada Jugoslavije, inzistira barem na očuvanju BiH kao male multietničke države “bez obzira željeli to njezini narodi ili ne”, što smatra pogrešnim.

– Ukoliko su nesrbi imali pravo odcijepiti se od Jugoslavije, zašto Srbi ne bi imali pravo odcijepiti se od BiH (ili zašto nisu mogli ostati u Jugoslaviji) – pita se Hannan.

Žestoko se obrušio i na bivšeg visokog predstavnika u BiH, Britanca Paddyja Ashdowna kojeg optužuje da se žestoko zalaže za stvaranje unitarne države.

– Pa narode u BiH treba pitati isto kao što se pitaju narodi na Kosovu ili Belgiji. Ako oni smatraju da su svi zajedno Bosanci…, pa sretno im bilo! Ako Srbi žele neovisnu državu ili se priključiti Srbiji, to je njihova stvar. Ukoliko Bošnjaci i Hrvati žele razvaliti svoju FBiH… Znate već što želim reći – kaže Hannan za Dnevni list.

On smatra da narode u BiH treba pitati kakvu državu žele i žele li ju uopće i tu volju naroda poštivati.
– Ukoliko se Zapadu ne sviđa naziv ‘podjela po etničkim granicama’, to se onda može nazvati ‘podjela po demokratskim granicama’. Suština je ista – kaže Hannan.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari