Pratite nas

Iz Svijeta

Ukrajina – glavna tema ovogodišnje konferencije u Minhenu

Objavljeno

na

Krvavi sukob u Ukrajini i odnosi Rusije sa Zapadom dominirat će ovogodišnjom konferencijom o sigurnosti koja se održava u Munchenu od petka do nedjelje uz sudjelovanje brojnih političkih i vojnih čelnika iz svijeta.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsjednik Joe Biden i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdili su dolazak na skup, rekli su organizatori. Bit će tamo i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Merkel, Biden i Lavrov trebali bi govoriti na konferenciji u subotu, dok će Porošenko sudjelovati u predsjedničkoj debati o europskoj sigurnosti s predsjednicima Litve, Finske i Bugarske.

U nedjelju će njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier imati raspravu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Tijekom trodnevne konferencije također će se održati paneli o Iraku, ratu protiv terorizma i pacifičkoj geopolitici. Međutim, s obzirom na program i govornike jasno je da će skupom dominirati ukrajinska kriza i odnosi Rusije i Zapada. To i nije iznenađenje kada se uzme u obzir da se ovaj skup u Bavarskoj održava u vrijeme neuspjelih mirovnih pregovora, eskalacije sukoba i američke rasprave o opskrbi Ukrajine oružjem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari