Connect with us

Iz Svijeta

Ukrajina i Moldavija službeno otvorile pregovore o pristupanju EU-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajina i Moldavija u utorak su u Luxembourgu službeno započele pristupne pregovore s Europskom unijom na dvije odvojene međuvladine konferencije o pristupanju.

Prve međuvladine konferencije o pristupanju uslijedile su nakon odluke Europskog vijeća iz prosinca prošle godine i nakon usvajanja pregovaračkih okvira prošli tjedan.

Pregovore je najprije otvorila Ukrajina, a odmah nakon nje Moldavija.

Europsku stranu na međuvladinoj konferenciji predstavljali su belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib i povjerenik za proširenje Oliver Varheleyi.

“Ovo je povijesni dan za Ukrajinu i za EU. Pregovori koje danas otvaramo bit će strogi i zahtjevni”, rekla je belgijska ministrica, dodajući kako je uvjerena da će Ukrajina, uz odlučnost i privrženost, uspješno okončati pristupni proces.

“Budućnost Ukrajine i njezinih građana je EU-u”, rekla je.

Otvaranje pregovora pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Jako je dobra vijest da Europska unija danas otvara pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”, rekla je von der Leyen u video poruci.

Vijeće EU-a pozvalo je Komisiju da nastavi analizirati stupanj usklađenosti Ukrajine i Moldavije s europskim standardima i identificira pitanja koja će se najvjerojatnije pojaviti u pregovorima, počevši od temeljnog klastera koji se odnosi na pravosuđe i unutarnje poslove, koji se prema metodologiji pregovora prvi otvara, a zadnji zatvara.

Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a uspjelo je u svojoj namjeri da otvori pregovore do kraja svoga mandata, a prije nego što predsjedanje preuzme Mađarska, koja najblaže rečeno, ne gleda blagonaklono na približavanje Ukrajine EU-u. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas