Connect with us

Ukrajina

Ukrajina: ‘Izveli smo protuudar koji bi mogao biti prekretnica rata’

Objavljeno

-

Foto: EPA (ilustracija)

Ukrajinske snage objavile su srijedu da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu.

U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane.

Nakon nekoliko dana napredovanja, ukrajinske snage nalazile su se u srijedu ujutro nekoliko kilometara od ruske granice u regiji Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za Reuters.

Istočno od Vilhivke, ukrajinske snage izgleda da kontroliraju selo Rubižne, na obali Donjeca, nakon vjerojatno najbržeg napredovanja od travnja kada je Ukrajina potisnula ruske snage kod Kijeva i na sjeveru zemlje.

“Izgorio je, kao i svi ruski tenkovi”, rekao je ukrajinski vojnik izvan sela, pored ostataka ruskog tenka. “Oružje jako pomaže, protutenkovsko”.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je da se ruske snage “postupno potiskuje iz Harkiva”, premda je Kijev do sada potvrdio jako malo pojedinosti o napredovanju u toj regiji.

Zelenski je u video obraćanju sinoć rekao da je Harkiv, drugi najveći grad u zemlji koji je konstantno bombardiran od samoga početka rata, zbog tih ukrajinskih uspjeha sve manje u dometu ruskog topništva, ali i upozorio građane da još ne gaje prevelika očekivanja.

Ukrajinska vojska, 92. mehanizirana brigada, potvrdila je u utorak da je osvojila četiri sela sjeverno od Harkiva, potisnuvši Ruse prema granici.

“Neprijatelj pokušava spriječiti naše postrojbe da napreduju dalje prema granici u regiji Harkiva”, objavio je ukrajinski glavni stožer.

Rusija je objavila jako malo pojedinosti o borbama u tom području.

Invazija na Ukrajinu: Početak kraja Putinove Rusije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari