Ukrajina je na rubu građanskog rata

0

“Satelitske slike pokazuju da su između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom”, rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant .

Zapadne zemlje optužile su Rusiju na žurnoj sjednici Vijeća sigurnosti da je rasporedila desetke tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, koje drži u pripremi po uzoru na invaziju na Krim, dok je Rusija osudila ukrajinsko vodstvo za rusofobiju i antisemitizam.

ca11

“Satelitske slike pokazuju da su između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom”, rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant . “Tu je još 25.000 ruskih vojnika ilegalno sa sjedištem u Krim,” dodao je Lyall Grant u svom govoru tijekom žurne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini.

Francuski veleposlanik Gerard Araud ponovio je Grantove primjedbe.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je odbacio kritike ustvrdivši kako su netočne. On je optužio vladu u Kijevu zbog nemira u cijeloj jugoistočnoj Ukrajini, a ukrajinsku prijetnju vojnom operacijom označio je “zločinačkom uporabom sile”.

Nijedna zemlja u Vijeću sigurnosti nije snažno poduprla Rusiju. Tradicionalni saveznik Moskve u Vijeću sigurnosti, Kina, tek je pozvala sve stranke u Ukrajini na “očuvanje mira i suzdržanost.

Janukovič: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je u nedjelju da je Ukrajina na rubu građanskog rata, javile su ruske novinske agencije.
“Prolivena je krv. Naša zemlja sada se nalazi u novoj situaciji: zapravo, na rubu je građanskog rata”, rekao je.

Predsjednik koji je svrgnut u veljači nakon krvavih prosvjeda na kijevskom Majdanu, optužio je Sjedinjene Države da izravno utječu na sukobe na istoku Ukrajine.

“Želim ustvrditi da postoji izravna umiješanost Sjedinjenih Država u posljednja događanja, koje ne samo da se miješaju u ono što se događa u zemlji, već govore kako i što raditi” u Ukrajini, dodao je.

Svrgnuti predsjednik govorio je u ruskom Rostovu na Donu.

hina

facebook komentari