Connect with us

Ukrajina

Ukrajina: Na istoku imamo velike gubitke, ali Rusi još veće

Objavljeno

-

Foto: EPA (Ilustracija)

Ukrajina je u petak priznala da ima velike gubitke u napadima Rusije na istoku države, no objavila da su gubici agresora još veći.

Ova objava događa se nakon što je američki predsjednik Joe Biden pozvao Kongres da odobri slanje do 33 milijardi dolara pomoći Kijeva kako bi se odupro napadu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pohvalio je Bidenovu inicijativu koja predstavlja gotovo deset puta veću pomoć no što je Washington već poslao njegovoj zemlji od početka ruskog napada 24. veljače.

Radnici u Kijevu u petak su čistili ruševine stambene zgrade nakon što je Rusija raketama pogodila prijestolnicu u četvrtak, tijekom posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa tom gradu. Ukrajina je to prozvala napadom na sam UN.

Nakon neuspješnog napada na Kijev i sjever Ukrajine prošli mjesec, Rusija je snage koncentrirala na dvije istočne provincije poznate kao Donbas.

Kijev je priznao da je izgubio kontrolu nad nekim gradovima i selima od početka ruske ofenzive prošli tjedan, no naglasio da napredak Rusa dolazi s ogromnim posljedicama za njihovu vojsku, već istrošenu porazom na sjeveru.

„Imamo ozbiljne gubitke no oni od Rusa su puno veći. Imaju kolosalne gubitke“, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

Obećavši desetke milijardi dolara pomoći Biden je dramatično proširio američku uključenost u rat u Ukrajini. SAD i saveznici Kijevu šalju teško naoružanje, uključujući artiljeriju, a Washington je objavio kako cilj nije samo obrana od ruskog napada nego i oslabljivanje ruske vojske kako više ne bi mogla terorizirati susjedne države.

„Potrebna nam je ova mjera kako bi podržali Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu“, rekao je Biden.

„Cijena ove borbe nije jeftina, no popuštanje pred agresijom još je skuplje“.

Zelenskij je na Twitteru zahvalio Bidenu i Amerikancima na „njihovom vodstvu u podršci Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije“.

„Branimo zajedničke vrijednosti – demokraciju i slobodu. Cijenimo pomoć. Ona je danas potrebnija nego ikad!“, napisao je ukrajinski predsjednik.

Rusija je pak objavila da dolazak zapadnog naoružanja u Ukrajinu znači da ona sad vodi „posrednički rat“ protiv NATO saveza. Ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan zaprijetio je neodređenom osvetom.

Rakete pogodile Kijev

Zelenskijev ured priopćio je da Rusija raketama, granatiranjem i iz zraka napada cijelu frontu na istoku regije Doneck. Britanija je objavila da su borbe najteže u blizini gradova Lisičansk i Severodonjeck, glavnog dijela Donbasa koji Rusija želi osvojiti. Rusija pokušava i proboj južno iz Izjuma prema Slovjansku.

„Zbog snažnog ukrajinskog otpora ruski teritorijalni napredak je ograničen i postignut sa značajnim posljedicama za ruske snage“, tvrdi britansko ministarstvo obrane.

Najkrvavije borbe i najgora humanitarna katastrofa rata odvijaju se u Mariupolju, uništenoj luci na Azovskom moru.

Ukrajina je objavila kako se u tom gradu, većinom pod ruskom okupacijom, još uvijek nalazi oko 100 tisuća civila. Stotine civila zajedno s posljednjim ukrajinskim braniteljima u podzemnom su bunkeru ispod čeličane Azovstal.

Zelenskij je za petak najavio operaciju evakuacije civila iz čeličane, ne otkrivši više detalja.

U Kijevu se život vratio u ‘normalu’ nakon tjedana koje su stanovnici proveli u skloništima i podzemnim željeznicama. Prva linija borbe sad se preselila na istok države, nekoliko stotina kilometara dalje, a inozemni dužnosnici počeli su dolaziti u prijestolnicu sastajati se sa Zelenskijem i njegovom vladom.

Rusija ipak i dalje može pogoditi taj grad raketama dugog dometa, kao što je učinila u četvrtak tijekom Guterresovog posjeta. U tom napadu nije bilo poginulih, no ozlijeđeno je četvero ljudi.

„Kijev je i dalje opasno mjesto i meta Rusa, naravno. Prijestolnica Ukrajine je cilj i oni ga žele osvojiti“, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. (Hina)

Joe Biden od Kongresa traži 33 milijarde dolara za Ukrajinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari