Connect with us

Ukrajina

Ukrajina neće novim raketama gađati ruski teritorij

Objavljeno

-

Epa/hina

Ukrajina neće koristiti rakete velikog dometa koje su joj obećale Sjedinjene Američke Države za napad na ruski teritorij, već će gađati ruske snage samo na okupiranom ukrajinskom teritoriju i spremna je odbiti rusku ofenzivu u veljači, rekao je u nedjelju ukrajinski ministar obrane.

SAD je u petak potvrdio da su nove rakete, koje će udvostručiti domet ukrajinskih napada, uključene u američki paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 2,175 milijardi dolara, a kojih je svrha pomoći Kijevu u obrani od ruskih snaga.

“Uvijek našim partnerima službeno kažemo da se nećemo koristiti tim oružjem koje su nam poslali strani partneri da pucamo na ruski teritorij. Pucamo samo na ruske jedinice na privremeno okupiranom ukrajinskom teritoriju”, rekao je ministar obrane Oleksij Reznikov na tiskovnoj konferenciji.

Zapadni saveznici strahuju da bi Kijev mogao dugometnim projektilima dosegnuti ruski teritorij, a to bi vodilo opasnoj eskalaciji sukoba.

Rusi su “premjestili svoje glavne stožere, zapovjedništva, skladišta streljiva i skladišta goriva 100 kilometara od crte bojišta kako ih mi ne bismo mogli dosegnuti”, rekao je Reznikov, a prenosi agencija AFP.

“S logističke strane to Rusiji otežava situaciju, no s druge im pomaže da se unaprijed pripreme”, rekao je Reznikov.

Ponovio je da Ukrajina očekuje moguću rusku ofenzivu u veljači iako do tada neće stići svo oružje koje je zapad obećao.

“Neće biti vremena da svo oružje do tada stigne”, no “imamo dovoljno resursa i rezerve” da pružimo otpor i zadržimo ruske snage čak i u slučaju da sva vojna pomoć zapada ne stigne na vrijeme.

Rusija bi, kazao je Reznikov, novi napad mogla započeti u veljači iz simboličkih razloga jer se bliži prva godišnjica početka invazije, no iz vojne perspektive, Moskva na to nije spremna, rekao je.

Bahmut i dalje tvrđava

Ruske postrojbe napredovale su zadnjih tjedana na istoku gdje se vodi glavnina borbi, a najveći je pritisak na Bahmut, epicentar sukoba za koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da je “tvrđava”.

Na pitanje o mogućem povlačenju iz Bahmuta u nedjelju Reznikov je odgovorio da je grad i dalje “tvrđava, simbol”, ali odluku u konačnici donosi ukrajinski vrhovni stožer.

Jevgenij Prigožin, zapovjednik Wagnera, ruske plaćeničke skupine, rekao je ranije u nedjelju da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima Bahmuta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proteklih dana ponavljao je da je situacija oko grada teška, no opetovao je da Kijev “neće prepustiti Bahmut. Borit ćemo se za njega dokle god možemo. Bahmut smatramo svojom tvrđavom”.

Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, koji je desetkovan višemjesečnim granatiranjem, bit će to najvažniji strateški napredak od prošlog ljeta kada je početna ofenziva na istoku Ukrajine zaustavljena nizom zapanjujućih ukrajinskih protuofenziva u drugoj polovici 2022., ocijenila je britanska obavještajna služba.

Prigožin je rekao da nisu točna izvješća ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito “bore do kraja”.

“U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište”, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari