Connect with us

Iz Svijeta

Ukrajina optužila Orbana za nepoštivanje i kratkovidnost

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je oštro kritiziralo mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da bi rat u Ukrajini završio ako se toj zemlji prestane slati oružje.

Orbanove izjave “pokazuju patološko nepoštivanje Ukrajine i ukrajinskog naroda koji se bori protiv ruske agresije”, reklo je ministarstvo u objavi na svojim internetskim stranicama, optuživši mađarskog čelnika za “političku kratkovidnost”.

Ministarstvo je odgovorilo na Orbanovu izjavu da bi se rat mogao završiti da SAD prestane snabdijevati Ukrajinu oružjem.

Orban je time radio na ukrajinskom porazu, bez obzira što bi to pojačalo opasnost od ruske agresije prema Mađarskoj, reklo je ministarstvo. “Mađarski čelnik bi se trebao zapitati želi li mir.”

U ranijem intervjuu, Orban je rekao: “Ukrajina se može nastaviti boriti sve dok je SAD podupre novcem i oružjem. Ako Amerikanci žele mir, bit će mir.”

Odnosi između dvije susjedne zemlje su napeti. Orban je nekoliko puta pokušavao blokirati podršku Europske unije Ukrajini, kao i sankcije upućene Rusiji.

Orban je također viđen u javnosti sa šalom s naslikanom kartom Velike Mađarske, uključujući i ukrajinski teritorij, dok je došlo i do prijepora po pitanju mađarske manjine u Ukrajini.

Mađarski čelnik također održava čvrste odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok je Mađarska i dalje uvelike ovisna o ruskom plinu. (Hina)

ŠOLA: ‘Vrijeme je da se konačno jasno kaže: Orban je Putin koji govori mađarski!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas