Connect with us

Politika

Ukrajina optužuje Rusiju za režirani napad

Published

on

Nekoliko osoba poginulo je u napadu koji se dogodio u blizini grada Slavjanska na istoku Ukrajine. Prema informacijama RT-a u napadu je ubijeno šest osoba. Javljaju kako su ubijena dva napadača i četiri separatista. Reuters javlja kako je njihov reporter na mjestu napada vidio tijela dvojice muškaraca, a iz Kijeva javljaju kako je poginula jedna osoba dok su četiri ozlijeđene.

Separatisti su Reutersu kazali kako su oko dva sata u noći po lokalnom vremenu na kontrolnu točku došla četiri vozila te da su napadači otvorili vatru.

“Imali smo troje mrtvih i četvero ranjenih”, kazao je Vladimir, jedan od separatista. Kazao je i kako su uskoro otvorili vatru i ubili dvojicu napadača.

Reutersov kamerman javlja kako je na mjestu događaja vidio tijela dvojice lokalnih boraca, a jedan je imao prostrjelne rane na glavi. Jedna osoba bila je obučena u kamuflažno odijelo, a drugi u civilnu odjeću.

RT javlja kako se vjeruje da su napadači pripadnici Desnog sektora te da je jedna od osoba ozlijeđenih u napadu umrla u bolnici. Tvrde i kako je kontrolnu točku čuvalo 26 osoba te da su imali samo palice. Oružje navodno nisu imali zbog proglašenja primirja.

Civili su se ubrzo nakon napada razbježali te je u pomoć pozvana grupa od 20 naoružanih separatista koji su se sukobili s napadačima. U napadu su uspjeli otuđiti i dva automobila napadača te njihovu opremu. Javljaju kako su napadači imali nekoliko strojnica, vojne uniforme, fotografije Slavjanska snimljene iz zraka, opremu za kampiranje te medaljon sa simbolima Desnog sektora.

Agencija RIA Novosti javlja kako je do incidenta došlo i u Slavjansku. Grupa neidentificiranih napadača otvorila je vatru i ozlijedila dva mladića. Naoružana grupa zapovjedila je mladićima da stanu, no oni su odlučili bježati nakon čega je došlo do ranjavanja.

Ukrajinske obavještajne službe i policija optužile su Rusiju da su režirale pucnjavu u kojoj su u nedjelju u kojoj su proruski separatisti ubijeni na istoku Ukrajine.

“Naoružani kriminalci i saboteri koji teroriziraju mjesno stanovništvo oko Slavjanska pribjegli su ciničnoj provokaciji”, stoji u priopćenju ukrajinske obavještajne službe, a incident nazivaju “režiranim napadom”.

U priopćenju se kaže da su se ondje u trenutku napada “nalazili samo saboteri i kriminalci koje podupiru i naoružavaju časnici ruske vojne obavještajne službe.

Ukrajinska nacionalistička skupina Desni sektor, koju separatisti okrivljuju za pucnjavu, odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u incident te je za njega isto tako optužila ruske specijalne snage.

Rusija pak optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da njihovi pripadnici ne uspijevaju intervenirati u Slavjansku otkad su početkom mjeseca promoskovski orijentirane naoružane skupine preuzele kontrolu nad gradom. U priopćenju ministarstva stoji da je ustanovljeno kako su najmanje tri naoružana muškarca ubijena u incidentu odigranom po scenariju ruskih agenata.

Separatisti koji drže kontrolnu točku na cesti prema Slavjansku uzvratili su vatru pošto su naoružani muškarci pucali na njih iz četiriju automobila. Smrtno su stradala trojica separatista, dvojica iz mjesta, a treći neidentificiran. Još trojica su ranjeni. Desetak napadača se odvezlo u dva automobila, zajedno s nepoznatim brojem mrtvih i ranjenih.

RT/Reuters/Ria

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari