Connect with us

Politika

Ukrajina pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu zbog Milanovićevih izjava

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića „da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu“.

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao ‘Revolucija dostojanstva’ bili vojni puč i da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu. Kazao je i da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike.

Ukrajinsko ministarstvo u priopćenju od utorka navečer piše da Milanovićeve izjave od 2014. vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost.

U priopćenju se izražava “duboko razočarenje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije”.

Navodi se i da je to “u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda“.

Ukrajinsko ministarstvo smatra da je Milanović iskazao „prezir i nezahvalnost“ za pomoć koju je Ukrajina pružila u hrvatskoj borbi za neovisnost i u borbi protiv razornih požara prošle godine.

„Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, nastavlja ministarstvo u svom priopćenju, dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima, da nisu u skladu sa službenim stajalištem Hrvatske i štete bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a.

Ministarstvo zahtijeva „javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava” i da ih se više ne ponavlja.

Najavljena je i službena reakcija ukrajinskog veleposlanika u Zagrebu.  (Hina)

Plenković se ispričao Ukrajini zbog Milanovićeve izjave da je korumpirana

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari