Connect with us

Vijesti

Ukrajina: Premijer Azarov podnio ostavku, danas ključna sjednica parlamenta

Objavljeno

on

Ukrajinski premijer Mikola Azarov ponudio je ostavku pred ukrajinskim parlamentom. Izjavio je kako se povlači zbog ozbiljne prijetnje ukrajinskoj ekonomiji koja je posljedica dva mjeseca nereda u zemlji.

Rekao je kako je zamolio predsjednika Janukoviča da prihvati njegovu ostavku kako bi došlo do mirnog pomirenja u državi.

“Odlučio sam zatražiti predsjednika (Viktora Janukoviča) da prihvati moju ostavku na mjesto premijera, kako bi stvorio dodatne uvjete za politički kompromis i mirno rješenje sukoba”, napisao je Azarov u priopćenju objavljenom na stranici vlade u vrijeme početka izvanrednog zasjedanja parlamenta o krizi.

“Danas je najvažnije zaštititi jedinstvo i cjelovitost Ukrajine. To je važnije od bilo kakve osobne ambicije”, dodao je šef vlade. Prema ukrajinskom ustavu, ostavka premijera predstavlja ostavku cijele vlade, prenosi Reuters.

U parlamentu se zastupnici moraju izjasniti o nizu mjera, posebice u eventualnom poništenju represivnog zakona o prosvjedima, prenosi AFP.

Minutom šutnje je odana počast ubijenima u nasilju Kijevu, a zatim je zasjedanje prekinuto kako bi se dogovorio dnevni red.

Azarova (66) je na mjesto premijera imenovao Janukovič nakon predsjedničkih izbora 2010. U studenome prošle godine Azarov je podržao Janukovičevu odluku o odustajanju od sporazuma s Europskom unijom i približavanju Rusiji.

KIJEV – Ukrajinski parlament danas bi trebao glasati o izmjenama protuprosvjednih zakona, koje je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič dogovorio s predstavnicima oporbe u ponedjeljak.

Podsjetimo, nasilni prosvjedi u Ukrajini u kojima je do sada poginulo 6 ljudi počeli su kada je Janukovič odbio potpisati sporazum o pridruživanju s EU, a intenzivirali su se kada su na snagu stupili restriktivni protuprosvjedni zakoni, prema kojima prosvjednici mogu biti osuđeni na do pet godina zatvora, a članovi policije ne mogu biti procesuirani zbog svojeg ponašanja na prosvjedima.

Iako je Janukovič obećao oporbenim čelnicima da će parlament, u kojem ima većinu, ukinuti dijelove spornih odredbi, strani mediji vjeruju kako ta mogućnost nije toliko sigurna.

S druge strane, ministrica pravosuđa Olena Lukaš izjavila je kako će se u utorak glasati o ‘odgovornosti Vlade’ u parlamentu. Moglo bi se i raspravljati o amnestiji za uhićene prosvjednike, iako je Janukovič obećao kako će amnestirati sve prosvjednike tek kada se prosvjedi prekinu, što se još uvijek nije dogodilo.

Do glasanja o povjerenju vlade moglo bi doći nakon što je jučer jedan od oporbenih čelnika, Arsenij Jacenjuk, i formalno odbio prijedlog Janukoviča da preuzme premijersku poziciju, vjerujući kako se radi o ponudi čiji je cilj posijati sjeme razdora među opozicijskom trojkom – Jacenjukom, čelnikom nacionalističke stranke Sloboda Olegom Tjagnibokom, i bivšim boksačem Vitalijem Kličkom.

U međuvremenu, potaknuta izjavama o mogućem uvođenju izvanrednog stanja u državi, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pomaknula je svoj planirani posjet Kijevu dva dana ranije, te se očekuje u Ukrajini danas navečer.

Nadam se da će ukrajinski parlament na sjednici u utorak odrediti jasan put prema političkom rješenju. To mora uključivati opoziv paketa zakona donesenih 16. siječnja, poručila je jučer Ashton.

[quote]Ukrajinski premijer Mikola Azarov, prije nekoliko trenutaka je podnio ostavku. U svom komentaru istaknuo je kako je to učinio motiviran nastojanjima da se aktualna kriza u zemlji riješi mirnim putem. Podsjetimo, Azarov je zapravo već bio gotovo otpušten još prije nekoliko dana nakon što je predsjednik Janukovič njegovu poziciju ponudio liderima opozicije.

“Ova Vlada je napravila sve da se konflikt riješi mirnim putem. Sve smo napravili da ne dođe do krvoprolića, da ne eskalira nasilje i da se ne krše ljudska prava. Vlada je omogućila da ekonomija i sigurnost funkcioniraju u ekstremnim uvjetima”, rekao je Azarov.[/quote]

Pretpostavljalo se da će se na današnjoj sjednici vjerojatno pokrenuti glasanje o nepovjerenju premijeru Mikoli Azarovu. Ovo je svakako ključna koncesija opoziciji. Azarov je u više navrata rekao što misli o opoziciji, nimalo blagim riječima, no također je istaknuo kako će prihvatiti sve odluke koje donose parlament i predsjednik.

Očito je kako je Janukovič bio spreman žrtvovati Azarova i prije nekoliko dana, to je učinio kada je njegovu poziciju ponudio oporbi koja pak ovu ponudu nije prihvatila te su time zapravo znatno povećali uloge u ovom srazu – no, to ne znači da se ne bi mogli uskoro predomisliti sada kada je Azarov već postao bivši premijer.

Danas se u Kijevu održava ključna sjednica parlamenta na kojoj će se voditi rasprava o aktualnoj krizi, budućnosti ove Vlade i zahtjevima opozicije. Na zadnjem sastanku između Janukoviča i lidera opozicije postignut je dogovor da će se ukinuti neki od anti-prosvjednih zakona. Pitanje uhićenih prosvjednika i njihovo eventualno puštanje danas će također biti tema razgovora u parlamentu.

Nakon što su odbili ponudu Janukoviča za pozicijom premijera i zamjenika, opozicija sada očito igra na sve ili ništa. Puno toga će ovisiti o današnjoj sjednici, ako Janukovič zadrži potporu u parlamentu to će biti snažan udarac za opoziciju koja se prema posljednjim informacijama već počela znatno fragmentirati.

Tijekom jučerašnjeg dana ministrica pravosuđa Lukaš najavila je proglašenje izvanrednog stanja nakon što su prosvjednici ušli u zgradu ministarstva pravosuđa te je okupirali. Očito je izvanredno stanje nešto što opozicija svakako želi izbjeći te su nekoliko sati kasnije ipak napustili zgradu, ali uz prijetnju da će se vratiti ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi.

Razgovori o mogućem uvođenju izvanrednog stanja u zemlji od 46 milijuna stanovnika također su uznemirili i dužnosnike na Zapadu – EU ministrica za vanjske poslove, Catherine Ashton, odmah je odlučila doći u Kijev – ističući kako je “uznemirena govorom o izvanrednom stanju koje bi gurnulo Ukrajinu u ponor”, dok je američki potpredsjednik Joe Biden promptno telefonski nazvao Janukoviča te mu poručio da ne proglašava izvanredno stanje u zemlji već da nastaviti s pregovorima kako bi se situacija okončala mirnim putem.

Proglašenje izvanrednog stanja bi ograničilo kretanje ljudima i vozilima, ukinulo sve skupove, prosvjede i štrajkove, suspendiralo aktivnost političkih stranaka, a na ulicama bi bio proglašen policijski sat.

Ukrajinska ministrica pravosuđa Elena Lukaš zaprijetila je proglašenjem izvanrednog stanja nakon što su prosvjednici zauzeli zgradu njenog ministarstva

Prosvjednici su u zanosu otkako im policija više ne pruža aktivni otpor, mada se zapravo radi o striktnom naređenju koje je izdano pripadnicima specijalne i interventne policije. Posve je jasno da se ova situacija može jako brzo preokrenuti, naročito ako dođe do toga da se u zemlji proglasi izvanredno stanje. To nije nešto za čim bi vlasti olako posezale, no, može se reći kako je izvanredno stanje “zadnja karta”.

Zapadne zemlje, među kojima se najviše ističu SAD, Njemačka i Francuska, pozivaju Janukoviča da nastavi pregovore s opozicijom. Njihove izjave su zapravo odmjerena kombinacija molbe i prijetnje. S druge strane, Rusija je ponovila – još jednom i još direktnije – kako se strane sile ne smiju uplitati u unutarnja pitanja Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će biti u Bruxellesu gdje će se održati po svemu sudeći najnapetiji summit između EU-a i Rusije do sada.

Puno važnih događaja desiti će se tijekom današnjeg dana nakon kojih će situacija u Ukrajini biti donekle jasnija, no neizvjesnost će i dalje ostati primarna karakteristika ovog opasnog sukoba između opozicije i vlasti.

afp/reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari