Connect with us

Ukrajina

Ukrajina silovitom protuofenzivom pokušava vratiti okupirana području na jugu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su nuklearnu elektranu Zaporižja. Njezin ravnatelj objavio je da će dio ekipe ostati u elektrani kako bi procijenio postoji li rizik od oštećenja. Istodobno, Ukrajina protuofenzivom pokušava vratiti okupirane dijelove na jugu zemlje.

Unatoč informacijama o intenzivnom granatiranju, u nuklearnu elektranu Zaporižja ušli su stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ta najveća ukrajinska, ali i europska nuklearna elektrana u rukama je ruskih snaga. Međunarodni tim trebao bi procijeniti je li oštećena u granatiranju, za koje se međusobno optužuju Ukrajina i Rusija, te procijeniti rizik od nuklearne katastrofe.

– Iako postoje pritisci, mi ostajemo ovdje u nuklernoj elektrani, nikamo ne idemo. Ostajemo kako bismo napravili konkretnu i korektnu procjenu stanja. I vjerujte, imamo mnogo posla jer ono što mi radimo – važno je za cijeli svijet, istaknuo je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.

Boravak stručnjaka pozdravljaju obje strane – i Moskva i Kijev. Ukrajinska strana tvrdi da je njihovo upravljanje elektranom uvijek bilo besprijekorno i da su od osamostaljenja samo ulagali u sigurnost i obrazovanje djelatnika, prenosi HRT

– Nadamo se stručnoj i objektivnoj analizi stanja u nuklearnoj elektrani. Posljednja tri desetljeća ovaj objekt u rukama je naših stručnjaka koji savjesno obavljaju svoj posao. I nikada nije postojala ni najmanja potreba za međunarodnom kontrolom jer nije bilo problema, sve dok nije počelo ovo rusko ludilo, rekao je Volodimir Zelenski.

Istodobno, Ukrajina silovitom protuofenzivom pokušava vratiti okupirana području na jugu. Informacije s terena šture, nijedna strana ne želi otkrivati prave razmjere borbi. No u svakom slučaju uporno rusko negiranje ukrajinskog napredovanja izaziva sumnju da se ruska vojska ne snalazi najbolje u ulozi kada nije napadač.

Jučerašnji prvi dan škole u Ukrajini velik je test za cijelu zemlju. U pomoć je pozvana međunarodna zajednica jer školovanje milijuna djece u ratnim uvjetima prevelik je izazov za ukrajinski obrazovni sustav.

– Došla sam u Ukrajinu kako bih se osobno uvjerila koje je probleme u održavanju nastave izazvala ruska agresija. Brojne su škole uništene u bombardiranju i monoga su djeca dislocirana. Problemi postoje, rat je prisutan i to ima goleme posljedice na razvoj djece, kazala je izvršna ravnateljica UNICEF-a Catherine Russell.

I u susjednoj Rusiji počela je školska godina, pa je tako predsjednik Putin proveo prvi dan s djecom te prokomentirao kakvo je obrazovanje u okupiranom dijelu Ukrajine – koje on zove “oslobođeni teritoriji”.

– Bio samo veoma iznenađen kad sam čuo od djece s Krima da ona i ne znaju da su Ukrajina i Rusija živjele u zajedničkoj državi. I još važnije, djeca mi govore kako su sigurna da Ukrajina prije toga nikad nije postojala, da nije bila zasebna država. A to je i istina, nije bilo državnosti, tek 1917., ulaskom u Sovjetski Savez, Ukrajina je počela postojati, kaže ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je otišao još dalje u povijest, ustvrdivši kako je Ukrajina uvijek bila dio Ruskog Carstva, a napad na Ukrajinu nazvao je preventivnom akcijom spašavanja Rusije od ukrajinskog nacionalističkog širenja.

Dolazi li priželjkivana protuofenziva kod Hersona?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari