Connect with us

Ukrajina

Ukrajina tvrdi da je ‘eliminirano’ više od 100.000 ruskih vojnika

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija je do sada izgubila više od 100.000 vojnika u svojem ratu u Ukrajini, prema tvrdnji glavnog stožera ukrajinske vojske.

U priopćenju ukrajinske vojske od četvrtka stoji da je 100.400 ruskih vojnika “eliminirano”. Prema neovisnim medijima, to bi moglo značiti da su poginuli ili tako teško ozlijeđeni da su morali napustiti vojnu službu.

Rusija je nedavno govorila o oko 6.000 ubijenih vojnika u vlastitim redovima. Neovisni ruski mediji u međuvremenu su već poimence identificirali više od 10.000 ruskih žrtava.

Sama Ukrajina u dnevnim vojnim izvješćima ne navodi imena svojih žrtava. Predsjednički ured u Kijevu nedavno je govorio o više od 10.000 ubijenih ukrajinskih vojnika.

Zaraćene strane svakodnevno daju informacije o “gubicima” druge strane, koje nije moguće neovisno provjeriti, ali rijetko o poginulim ili ozlijeđenim vojnicima u vlastitim redovima.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u rujnu je iznio brojku od 5937 poginulih vojnika. Vjerojatno je do sada broj znatno veći.

Ruske oružane snage sada se uvelike oslanjaju na pomoć bjeloruskih instruktora za obuku novaka, navodi se u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka koje je objavilo britansko ministarstvo obrane.

To je zbog nedostatka ruskih instruktora, od kojih su mnogi bili raspoređeni ili poginuli u invaziji na Ukrajinu. To je pokazatelj koliko su ruske oružane snage rastegnute, stoji u britanskom dnevnom izvješću.

Otkako je Rusija u veljači pokrenula veliku invaziju na Ukrajinu, britansko ministarstvo objavljuje dnevne obavještajne informacije o tijeku rata kako bi se suprotstavilo ruskom narativu. Moskva optužuje London za ciljanu kampanju dezinformiranja. (Hina)

Zelenskij: Sljedeće godine vraćamo ukrajinsku zastavu na cijeli teritorij

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas