Ukrajina uklonila 1320 Lenjinovih kipova

6
Foto: EPA

Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje.

Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro.

U Kijevu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandera, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju II. svjetskog rata.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

facebook komentari

 • kvaternik

  a kad će se domaći yugo-skojevci riješiti Kumrovca, S(v)R(a)B(a) i ostalog yugo-smeća?

 • bakran

  Hm, na slici na vrhu se vidi kojih su dimenzija neki od kipova ‘u slavu komunizma’. Pa kakvi su to mentalni sklopovi onih koji dolaze na ideje gradnje takvih groteskno glomaznih ‘dokumenata vremena’. Doista je komunizam nešto najgore što je snašlo čovječanstvo, barem u zadnjih nekolko stoljeća.

 • goranka

  Teško je ovako velikoj nozi dati nogu. Gdje je tek ostatak dokumenta vremena? A što ova dvojica petljaju s lopatom i metlicom?

 • IN MEMORIAM 74vrta Obljetnica smrti Krilnika Jure Francetića
  http://otporas.com/nepoznata-strana…c-na-janka-pusti/

 • Malleus_Haereticorum

  Postavljaju eksploziv.