Connect with us

Ukrajina

Ukrajinci izveli jedan od najuspješnijih napada dosada

Objavljeno

-

Ukrajinske snage su u noći 17. travnja ponovno napale okupirani poluotok Krim, a meta im je, sudeći po video snimkama koje kruže društvenim mrežama, bila ruska zračna baza Džankoj.

Navodno su i satelitske snimke potvrdile da je došlo do više eksplozija u zračnoj bazi.

Kako javlja Defence Blog, vjeruje se da je napad izvršen američkim projektilima ATACMS (nije jasno je li riječ o varijanti s kasetnim punjenjem ili onoj s jedinstvenom bojnom glavom za koju nije sigurno jesu li je Amerikanci opće dostavili Kijevu), a navodno je učinak bio vrlo razoran po ruske snage, prenosi Jutarnji list.

Naime, Defence Blog navodi da je nanesena šteta na više ruskih sustava protuzračne obrane, među kojima je i nekoliko uništenih lansera i radar sustava S-400. Riječ je o vjerojatno najmodernijem ruskom PZO sustavu, koji ima domet više stotina kilometara (ovisno o tipu projektila koji se koriste), a koji služi za zaštitu neba od krstarećih i balističkih projektila, borbenih aviona i većih bespilotnih letjelica. Smatra se da kompletna bitnica S-400 košta i do 800 milijuna dolara, iako se za izvornu varijantu navodi nešto niža cifra od 625 milijuna dolara.

Nakon napada s lica mjesta počele su curiti i fotografije prema kojima se čini da su neke komponente sustava S-400 doista uništene – naravno, pod pretpostavkom da se doista radi o autentičnim snimkama.

Savjetnik ukrajinskog ministra obrane Anton Geraščenko na Twitteru je objavio da su uništena 3 lansera susatava S-400, radar sustava S-400, dva lansera sustava S-300, skladište municije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas