Connect with us

Ukrajina

Ukrajinci napreduju i prema sjeveru Harkivske oblasti

Objavljeno

-

Ukrajine snage nastavljaju svoj proboj prema sjeveru u oblasti Harkiv, a bilježe napretke i u drugim dijelovima države nakon pada ruskog uporišta na sjeveroistoku, rekao je šef ukrajinske vojske u nedjelju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je rusko povlačenje iz grada Izjuma u Harkivskoj oblasti kao točku preokreta u šestomjesečnom ratu. Zelenskij smatra da bi ova zima mogla dovesti do još većeg napretka ukrajinskih snaga ako joj stigne dodatno naoružanje.

„U regiji Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Ima još 50 kilometara do granice s Rusijom“, napisao je na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužnji.

On je rekao kako su oružane snage od početka mjeseca vratile kontrolu nad više od tri tisuće kilometara kvadratnih.

Pad Izjuma predstavlja najveći poraz ruske vojske otkad je u ožujku protjerana iz okolice Kijeva. Ruski vojnici iza sebe su ostavili velike količine streljiva i naoružanja, piše Reuters. Ukrajinci su osvojili i sjeverni Kupjansk, važno željezničko čvorište, što ruskoj vojsci značajno otežava opskrbu na južnom dijelu oblasti.

„Vjerujem da je ova zima točka preokreta te ona može voditi do hitre deokupacije Ukrajine“, rekao je Zelenskij kasno u subotu.

„Vidimo kako okupatori bježe u raznim smjerovima. Da smo malo naoružaniji, oslobađali bi još i brže“, dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nisu još službeno potvrdili da je oslobođen Izjum, no Zelenskijev šef ureda Andrij Jermak objavio je fotografiju vojske na ulazu u taj grad, uz emoji grožđa – ime tog grada znači „grožđica“.

Kijevski vojni analitičar Oleh Ždanov smatra kako bi ove pobjede mogle otvoriti put za daljnji napredak u regiju Luhansk koju je Rusija osvojila početkom lipnja.

„Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razviti u smjeru Svatovo-Starobelsk i Sjeverodoneck-Lisičansk. To su dva obećavajuća smjera“, zaključio je. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari