Connect with us

Ukrajina

Ukrajini stižu projektili od kojih strahuje Crnomorska flota

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je na virtualnom sastanku u ponedjeljak oko 20 zemalja najavilo nove pakete sigurnosne pomoći Ukrajini.

Dvadeset svjetskih zemalja najavilo je da Ukrajini šalju nove pakete vojne pomoći u sklopu kojih će Kijev odbiti i naprednije oružane sustave, uglavnom artiljeriju i projektile.

Kao najvažnije pojačanje ukrajinskoj obrani američki ministar obrane Lloyd Austin istaknuo je donaciju danskih protubrodskih projektila Harpoon. Za Ukrajinu je to značajno jer se danska varijanta tog projektila, koji bi predstavljao veliku prijetnju brodovima ruske Crnomorske flote koji blokiraju ukrajinske luke (napose Odesu), lansira s kopna. Naime, neke od verzija tog projektila imaju domet i do 300 kilometara.

Bryan Clark, mornarički stručnjak s Instituta Hudson, kaže da bi 12 do 24 komada protubrodskih raketa poput Harpoona s dometom većim od 100 kilometara, bilo dovoljno da ugroze ruske brodove te da bi mogle nagnati Moskvu da prekine blokadu.

“Ako bi (ruski predsjednik, Vladimir) Putin ustrajao (u blokadi), Ukrajina bi mogla izbaciti iz igre najveće ruske brodove, budući da se u Crnom moru nemaju gdje sakriti”, rekao je Clark.

Rusija je već pretrpjela gubitke na moru, pogotovo kad se govori o potonuću zapovjednog broda crnomorske flote, krstarice Moskva.

SAD: Oko 20 zemalja obećalo novu vojnu pomoć Ukrajini

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari