Connect with us

Politika

Ukrajinske snage pripremaju se za zauzimanje Donjecka

Objavljeno

-

Ukrajinska vojska objavila je u ponedjeljak da se priprema za “posljednju fazu” zauzimanja Donjecka od proruskih separatista, nakon što je postigla značajne uspjehe na terenu koji su podijelili separatističke snage.[su_spacer]

A Ukrainian army helicopter flies near an armored personnel carrier (APC) near DonetskGlasnogovornik vojske Andrej Lisenko rekao je da su ukrajinske snage odsjekle Donjeck od Luhanska, udaljenog 150 kilometara.

“Snage protuterorističke operacije pripremaju se za posljednju fazu oslobođenja Donjecka”, rekao je. “Naše snage posve su odsjekle Donjeck od Luhanska. Radimo na oslobađanju obaju gradova, ali je bolje prvo osloboditi Donjeck, važnije je.”

Od početka operacije u svibnju poginulo je 568 pripadnika ukrajinskih snaga, rekao je.

Raketa pogodila zatvor, pobjegli zatvorenici

Glasnogovornik gradske vijećnice Donjecka, Maxim Rovinsky, kazao je kako je direktan udarac rakete u zatvor ubio najmanje jednog zatvorenika i ranilo trojicu. U tom kaosu pobjeglo je 106 zatvorenika među kojima su osuđeni ubojice, pljačkaši i silovatelji, javlja AP.

“Ekstremno opasni zatvorenici sada su slobodni. Teško je reći razmjere prijetnje za grad u kojem ima puno oružja”, kazao je Rovinsky.

Andrij Lišenko, glasnogovornik ukrajinskih snaga sigurnosti, prebacio je odgovornost na separatiste.

“Banditi su granatirali stambeno područje i zatvor”, kazao je Lišenko.

Jedan je zatvorenik kazao kako je raketa udarila u zatvor oko 22 sata navečer.

“Nakon što su se ugasila svijetla oko 22 sata, zatvorenici su krenuli na spavanja. Tada je raketa pogodila zatvor”, kazao je zatvorenik Vova Kordemansky.

Rusija šalje pomoć u Ukrajinu unatoč upozorenju Zapada

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da Rusija šalje konvoj pomoći istočnoj Ukrajini unatoč poruci Zapada da ne bi smjela humanitarnom pomoći prikrivati invaziju.

Ukrajina javlja da je Rusija na granici nagomilala 45 tisuća vojnika, a NATO tvrdi da postoji “visoka vjerojatnost” moskovske vojne intervencije na istoku susjedne države, ondje gdje snage službenoga Kijeva već potiskuju proruske separatiste.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskome je razgovoru s Putinom u ponedjeljak bio otvoren. “Predsjednik Barroso poručio mu je da ne krene u jednostranu vojnu akciju u Ukrajini, ni s kakvim izgovorom, pani humanitarnim”, kaže se u priopćenju Komisije.

Kremlj taj razgovor drukčije interpretira i jasno kaže da će Moskva poslati pomoć rusofonoj istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da podupire dolazak humanitarne misije, ali i objasnio kako to mora biti međunarodna akcija pod okriljem Crvenoga križa, te da uz Rusiju mora sudjelovati i Europska unija.

Porošenko je rekao da međunarodni plan podupire i američki predsjednik Barack Obama s kojim je telefonski razgovarao u ponedjeljak.

NATO: Velika mogućnost ruske invazije na Ukrajinu

NATO je u ponedjeljak objavio kako postoji velika mogućnost da Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu u kojoj se, kako je objavila vlada, ukrajinske vojne snage približavaju Donecku, najvećem gradu u rukama proruskih pobunjenika.

Kijev tvrdi da je riječ o “konačnoj fazi” ponovnog osvajanja Donecka, najvećega grada pod kontrolom proruskih pobunjenika. Borba za ovaj grad mogla bi predstavljati odlučujuć preokret u sukobu koji je prouzročio najveće nesuglasice između Rusije i Zapada nakon razdoblja Hladnoga rata.

Industrijski metropolis u kojemu je prije rata živjelo gotovo milijun stanovnika tijekom vikenda bio je izložen žestokim bombardiranjima. Ukrajina žestoko nastavlja s napadima te je, kako tvrdi NATO, u napadima ne ometa ni oko 20.000 ruskih vojnih snaga raspoređenih na granici.

Kijev je u posljednjih nekoliko dana izvijestio kako je diplomatskim putem uspio spriječiti Rusiju da pokretane kopnenu invaziju čija je stvarna svrha zaštititi pobunjenike, ali uz izgovor da je riječ o humanitarnoj misiji. Moskva je u petak izvijestila da namjerava okončati ratne igre u regiji.

No glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je kako još uvijek nema naznaka da je Rusija povukla svoje vojne snage razmještene na granici, što je Zapad protekli tjedan protumačio kao mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin planira napad.

Rasmussen je na pitanje novinara Reutersa o tomu koliki su izgledi za rusku vojnu intervenciju odgovorio: “Veliki su izgledi. Čini nam se da Rusi pronalaze izgovor za takvu operaciju te da je namjeravaju prikazati kao humanitarnu.”

Barroso upozorio Putina da ne pokreće intervenciju u Ukrajini

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru upozorio ruskoga predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće vojnu intervenciju u Ukrajini, izvijestio je EK.

“Predsjednik Barroso upozorio je da se ne pribjegava bilo kakvoj jednostranoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, a to se odnosi i na humanitarnu akciju”, stoji u priopćenju EK-a. Barroso je danas telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

U oba odvojena razgovora predsjednik EK-a izrazio je zabrinutost EU-a u pogledu humanitarnih posljedica sukoba u istočnoj Ukrajini i pozvao na poštivanje međunarodnoga humanitarnog zakona.

Podsjetio je da će Komisija tijekom tjedna donijeti hitnu odluku o dodatnoj humanitarnoj pomoći stanovništvu, što će biti doprinos međunarodnome humanitarnom planu koji se realizira pod okriljem UN-a.

Ruski je predsjednik Barrosu rekao da Rusija surađuje s Međunarodnim povjerenstvom Crvenoga križa kada je posrijedi slanje humanitarne pomoći Ukrajini.

“Treba istaknuti da ruska strana u suradnji s predstavnicima Crvenog križa šalje konvoj s humanitarnom pomoći Ukrajini”, stoji u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Istodobno ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko izvješćuje o gomilanju 45.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Tvrdi da su naoružani teškim oružjem poput tenkova, raketnih sustava, vojnih zrakoplova i borbenih helikoptera. Raspolaže i konkretnim podacima – riječ je o 160 tenkova, 1360 oklopnih vozila, 390 topničkih sustava, gotovo 150 raketnih lansera Grad, 192 vojnih zrakoplova i 137 borbenih helikoptera.

22:30  Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija šalje konvoj pomoći istočnoj Ukrajini unatoč poruci Zapada da ne bi smjela humanitarnom pomoći prikrivati invaziju.

Ukrajina javlja da je Rusija na granici nagomilala 45.000 vojnika, a NATO tvrdi da postoji visoka vjerojatnost moskovske vojne intervencije na istoku susjedne države, ondje gdje snage službenoga Kijeva već potiskuju proruske separatiste.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskome je razgovoru s Putinom bio otvoren. Poručio mu je da ne krene u jednostranu vojnu akciju u Ukrajini, ni s kakvim izgovorom, pani humanitarnim, kaže se u priopćenju Komisije.

Kremlj taj razgovor drukčije interpretira i jasno kaže da će Moskva poslati pomoć rusofonoj istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da podupire dolazak humanitarne misije, ali i objasnio kako to mora biti međunarodna akcija pod okriljem Crvenoga križa, te da uz Rusiju mora sudjelovati i Europska unija. Porošenko je dodao da međunarodni plan podupire i američki predsjednik Barack Obama s kojim je telefonski razgovarao. (hina/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari