Connect with us

Ukrajina

Ukrajinski energetski sustav stabilan nakon raketnih napada

Objavljeno

-

Hina/Epa

Ukrajinski energetski sustav je stabilan i uravnotežen, objavilo je ministarstvo u priopćenju.

Uvoz električne energije je u Ukrajini dosegao rekordne visine krajem ožujka nakon što je niz ruskih raketnih napada na kritičnu infrastrukturu doveo do prekida u opskrbi električnom energijom diljem zemlje.

Ruske snage od 22. ožujka gotovo svakodnevno napadaju ukrajinske termalne elektrane i hidroelektrane te glavne električne mreže, što je dovelo do prekida u opskrbi.

Ruske bespilotne letjelice su preko noći oštetile energetsku mrežu u istočnoj Harkivskoj oblasti, što je prouzročilo nekoliko nestanaka struje.

– Danas je centar za distribuciju (državne energetske tvrkte) Ukrenergo bio prisiljen povećati volumen izvanrednih prekida u opskrbi električnom energijom u Harkivu i u regiji, objavila je Ukrenergo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Čelnik državne energetske tvrtke Volodimir Kudricki je za Reuters prošlog tjedna rekao da su ruski napadi prouzročili značajnu štetu za energetski sustav, no da njegov potpun kolaps nije vjerojatan.

Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini udaljen otprilike 30 kilometara od granice s Rusijom, teško je bombardiran tijekom 25 mjeseci dugog rata i znatno je pogođen ruskim napadima raketama i dronovima na energetski sustav.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas