Connect with us

Ukrajina

Ukrajinski obavještajac kaže da će Ukrajina na kraju morati pregovarati s Rusijom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajina će u nekom trenutku morati ući u pregovore s Rusijom kako bi okončala njihov više od dvije godine dug rat, rekao je visoki dužnosnik ukrajinske obavještajne službe u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je odbacivao razgovore s Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija službeno anektirala četiri ukrajinske regije 2022. pregovori se smatraju “nemogućima”.

General bojnik Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave HUR, rekao je, međutim, za časopis Economist da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom.

“General Skibitski kaže da ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju. Čak i kad bi uspjela potisnuti ruske snage natrag do granica — što je sve dalja perspektiva — to ne bi okončalo rat”, napisao je Economist.

“Takvi ratovi mogu završiti samo sporazumima, kaže on. Trenutno se obje strane bore za ‘najpovoljniju poziciju’ uoči potencijalnih pregovora. Ali smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovici 2025., nagađa on”.

Zelenskij i drugi dužnosnici rekli su da Rusija nije pozvana na “mirovni samit” planiran za Švicarsku u lipnju jer nema jamstva da će Moskva razgovarati u dobroj vjeri.

Čini se da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ponovio razmišljanje Skibitskog u odvojenom ovotjednom intervjuu za magazin Foreign Policy, rekavši da je cilj lipanjskog samita bio “ujediniti zemlje koje dijele načela i pristupe na kojima će graditi daljnje akcije”.

“Nakon toga može doći do komunikacije s Rusijom i Rusija može biti dio razgovora. Jer ste u pravu: Na kraju, ne možete okončati rat bez obje strane.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi visoki dužnosnici kažu da Ukrajina blokira svaki pokušaj nagodbe.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da skup u lipnju ne može biti “ozbiljna konferencija s ozbiljnim očekivanjima neke vrste rezultata” bez prisutnosti Rusije.

Zelenskij je u svom noćnom videoobraćanju u četvrtak opisao sastanak u lipnju kao “praktički prvu pravu priliku za početak ponovne uspostave pravednog mira”.

“Sve naše pozicije, na bojnom polju, u diplomaciji i u informacijskoj sferi, sada moraju biti jednako jake”, rekao je. “Naša snaga, naše mogućnosti, naše oružje, jedinstvo s partnerima – sve to mora djelovati zajedno. I djelovat će”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas