Connect with us

Ukrajina

Ukrajinski parlament odobrio mobilizaciju zatvorenika

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski parlament u srijedu je izglasao mjeru koja omogućava vojnu mobilizaciju nekih zatvorenika u zamjenu za uvjetni otpust

Više od 26 mjeseci od početka ruske invazije Ukrajina pokušava nadoknaditi manjak vojnika koji dio vojnih analitičara smatra najvećim izazovom Kijeva u borbi protiv puno brojnijeg neprijatelja.

Očekuje se da će nova mjera pojačati oružane snage za samo nekoliko od ukupno 20 tisuća zatvorenika, rekao je zastupnik David Arakhamia.

Ona se ne odnosi na one koji su počinili najteže zločine – osuđene za ubojstvo s predumišljajem dviju ili više osoba, silovanje, seksualno nasilje, zločine protiv nacionalne sigurnosti te teške korupcijske zločine.

„Nije tajna da su mobilizacijski potencijali našeg neprijatelji golemi, pa stoga moramo koristiti sva dostupna rješenja kako bi se borili poput oružane agresije”, stoji u bilješci uz usvojenu mjeru. „Dio tih ljudi su motivirani patriotski građani koji su se spremni na bojnom polju iskupiti pred društvom”. Ukrajina je prošli mjesec snizila dob za mobilizaciju s 27 na 25 i promijenila pravila regrutiranja civila u vojsku kako bi je pojačala i rotirala vojnike.

Vlada je uz to privremeno prekinula konzularne usluge za vojno sposobne muškarce koji borave u inozemstvu, žaleći se da ne pomažu svojoj zemlji koja se bori za opstanak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas