Connect with us

Ukrajina

Ukrajinski parlament podržao prijedlog o angažiranju zatvorenika u vojsci

Objavljeno

-

Foto: EPA /ilustracija

Ukrajinski zastupnici usvojili su u srijedu u prvom čitanju prijedlog zakona koji će omogućiti zatvorenicima da se pridruže vojsci, što bi trebalo olakšati rotaciju iscrpljenih vojnika na bojištu nakon dvije godine rata s Rusijom.

Prijedlog zakona predviđa da zatvorenici koji pristupe vojsci mogu dobiti uvjetni otpust.

Služiti u vojsci neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubojstva ili kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti, objavio je zastupnik Oleksij Hončarenko na Telegramu.

Parlament je u prvom čitanju usvojio i prijedlog zakona koji predviđa velike novčane kazne za građane koji ne budu poštivali pravila o mobilizaciji.

Ne zna se koliko će na taj način ljudi biti podobno za vojsku kada zakon stupi na snagu.

Ukrajinski parlament počeo je razmatrati u konačnom čitanju složen prijedlog zakona kojim će se izmijeniti proces mobilizacije nakon višemjesečnih kritika i rasprava, a glasanje se očekuje u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošli tjedan potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Volodimir Zelenskij rekao je u prosincu 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutačni sustav novačenja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas