Connect with us

Komentar

Ukrajinsko zapovjedništvo uspjelo je nadigrati Ruse

Objavljeno

-

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni nije upao u zamku koju je Rusija pripremila Ukrajini.

Bit ruskog plana bila je pokrenuti veliku ofenzivu krajem siječnja i vezati uz obranu Bakhmuta velike pričuve oružanih snaga Ukrajine, koje su se pripremale za protuofenzivu na drugom sektoru bojišnice.

Ipak, ukrajinsko zapovjedništvo uspjelo je nadigrati Ruse, pišu novinari utjecajnog britanskog časopisa The Economist .

Da su se poradi Bahmuta pričuvne snage neplanski koristile, velika protuofenziva oružanih snaga Ukrajine bila bi oslabljena. Međutim, ukrajinska strana je uspjela izgraditi obranu Bahmuta na takav način da nisu bile potrebne velike pričuve.

U isto vrijeme, Rusi su, pokušavajući zauzeti grad, sami pretrpjeli ogromne gubitke.

I što je još važnije, general Zaluzny izbjegao je očitu zamku.

Umjesto da baci značajne pričuve u Bahmut kako bi spasio grad, koji trenutno ima mnogo više simbolički nego vojni značaj, poslao je postrojbe u inozemstvo da se obučavaju na novoj opremi.

Prema dostupim informacijama, ukrajinsko zapovjedništvo stvara 3 nova vojna korpusa, od kojih će svaki uključivati ​​6 brigada s ukupno 60.000 obučenih vojnika.

Štoviše, ova grupacija prolazi intenzivnu obuku u Njemačkoj, gdje se, na prijedlog američke strane, spaja u bojne i brigade za kombinirano ratovanje.

Ideja SAD-a je da će oklopne i topničke formacije, potpomognute drugim vrstama postrojbi, djelovati paralelno, kao jedan mehanizam, a ne sekvencijalno. Ukrajinska vojska koristila je dosljedan način izvođenja operacija tijekom protuofenziva 2022. godine.

NATO sustav ratovanja uvijek polazi od korištenja svih dostupnih resursa sinkronizirano, u zajedničkom zapovjednom sustavu i međusobnoj interoperabilnosti.

A to je ono što ruska vojska i njihove postrojbe nemaju, u jednoj brigadi svaka bojna vodi svoju “politiku”, ima različit sustav zapovijedanja ovisan isključivo o mentalitetu i sposobnosti lokalnog zapovjednika. Međusobna koordinacija, veza i subordinacija ne postoji, ukratko, svatko radi što ga je volja i u vrijeme koje njemu odgovara.

A tako se bitke i ratovi ne dobijaju.

Ovih 18 jako dobro uvježbanih, elitnih postrojbi su samo oštrica ofenzive koja se očekuje. Sjetite se kada sam pisao o dragovoljcima koji su u vrlo kratkom vremenu, pod patronatom Ukrajinske Policije oformili 8 brigada Nacionalne garde. Oni ne spadaju u ovaj broj ranije navedenih snaga.

Uzmite također i veliku količinu brigada stvorenih od mobiliziranog ljudstva koje obuku provodi unutar Ukrajine i također ne spada u 18 spomenutih brigada.

Itd, itd…..do zapadnog naoružanja svih vrsta i učinkovitosti

Svi potencijali uvezani u jednu cjelinu, pod jednom kapom zapovijedanja u realnom vremenu, sigurnom komunikacijskom mrežom i tehnologijom, u sustavu koji u svakom trenutku zna gdje mu je svaki vojnik a kamo li ne i postrojba, zna kako i koliko uspješno provodi zadaću, treba li pojačanje ili može drugome pomoći, treba li borbenu podršku topništva ili zrakoplovstva i najbitnije, ima stabilnu i pravovremenu logističku potporu…….donosi sigurnu pobjedu pred vojskom koja više liči na neorganiziranu rulju nego drugu vojsku svijeta.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari