Connect with us

Ukrajina

Ukrajinsko zrakoplovstvo: Niz ruskih zračnih napada tijekom noći

Objavljeno

-

Foto: EPA/arhiva

Rusija je preko noći izvršila zračne napade na Ukrajinu u više valova sa 70 komada oružja, uključujući krstareće i nadzvučne projektile te bespilotne letjelice iranske proizvodnje, objavilo je ratno zrakoplovstvo u Kijevu u nedjelju, a čini se da je najmanje 10 raketa probilo protuzračnu obranu.

Ukrajinska protuzračna obrana je uništila 30 od 40 krstarećih projektila i svih 27 dronova “Shahed” koje je Rusija lansirala preko noći, napisalo je na komunikacijskoj platformi Telegram ratno zrakoplovstvo, koje u nedjelju slavi svoj praznik.

Zrakoplovstvo je također reklo da je Rusija lansirala tri nadzvučne rakete Kinžal, no nije pružila nikakve daljnje pojedinosti o njima.

“Sveukupno, u nekoliko valova napada, od večeri 5. kolovoza do jutra 6. kolovoza 2023., neprijatelj je iskoristio 70 sredstava naoružanja za zračne napade”, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješće, a Rusija ga nije odmah komentirala. Nije objavljeno je li prekonoćnim napadom prouzročena šteta, odnosno što se zbilo s 10 krstarećih raketa koje nisu oborene.

Zamjenik guvernera Hmeljničke oblasti na zapadu zemlje Sergij Tjurin kazao je da je vojni aerodrom u gradu Starokostjantinivu bio jedan od ciljeva napada. “Aerodrom u Starokonstjantinivu je bio na umu neprijatelja. Došlo je do niza eksplozija u Starokonstjantinivu i hmeljničkim zajednicama”, rekao je na Telegramu.

“Većinu raketa su oborile snage protuzračne obrane”, dodao je. Tjurin je kazao da su eksplozije oštetile nekoliko privatnih kuća, javnu kulturnu instituciju i autobusnu postaju te da je izbio požar u silosu za žito.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva Jurij Ignat je za ukrajinski medij rekao da je jedna od ključnih meta tog ruskog napada bila Hmeljnička oblast. “Sada aerodrom u Starokostjantinivu progoni neprijatelja”, kazao je Ignat.

Rusija je vojni aerodrom već gađala krajem srpnja. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari