Connect with us

Ukrajina

Ukupna situacija u Ukrajini kroz viđenje samih Rusa

Objavljeno

-

Ilustracija

Nedavno sam pisao o povlačenju padobranaca iz oblasti Khersona i uspjehu Ukrajinske akcije oslobođenja Kozačkih tabora.

Evo danas malo detaljnije potvrde o toj situaciji i ukupnoj situaciji u Ukrajini kroz viđenje samih rusa koji se žale…

Prema ruskim časnicima u oblasti Kherson, poznato je da su krajem prošlog tjedna padobranci iz 108. pukovnije, koji su zauzimali položaje u blizini Kozačkih tabora i Dnjeprjana, žurno prebačeni u oblast Zaporižje, zajedno s opremom.

Zamijenile su ih motorizirane streljačke postrojbe sastavljene od 90% mobiliziranih s Krima, koje se nisu trudile ni zauzimati uporišta, ni postavljati obranu i postaje. Kao rezultat toga, oružane snage Ukrajine provele su uspješan napad, a motorizirani strijelci izgubili su od 50 do 70 ubijenih i zarobljenih ljudi.

Ovaj prepad ili pokušaj stvaranja uporišta na lijevoj obali Dnipra bit će jasan u narednim danima.

108. pukovnija, koja je uklonjena s položaja u blizini rijeke, otišla je u Melitopolj, gdje je ojačana opremom i već je poslana ili će biti poslana 9. kolovoza u blizini Kopani-Rabotino-Verbovo, gdje situacija za oružane snage rusije postaje vrlo, vrlo teška. Oružane snage Ukrajine zauzele su visove istočno od Rabotina i uspjele doći u pozadinu ruskim postrojbama u području Rabotina. Prema izvorima s terena, u pozadinu su ušle snage jačine ne više od jedne satnije.

Prema izvorima u stožeru – do bojne. Ruske postrojbe na prvoj liniji imaju problema s vodom, zalihama i streljivom. Vojnici i časnici su iscrpljeni jer rotacije nije bilo od svibnja. Situaciju otežava vrućina i priča o velikim gubicima na prvoj crti. Prema stožernim izvorima u oružanim snagama RF, u 108. pukovniji je gotovo 10% osoblja dezertiralo ili je na putu za Melitopol, ili u samom Melitopolu.

Oružane snage Ukrajine, prema ruskim časnicima smještenim u području Volnovakhe i Mariupolja, napredovale su prema Volnovakhi. Govorimo o malim pomacima, ali ukrajinska vojska počinje stvarati pritisak. Istina, izvori s obje strane tvrde da su proboji i veći udari malo vjerojatni, jer je cijelo područje doslovce minirano. Razminiranje je otežano činjenicom da oružane snage RF imaju mnogo kineskih bespilotnih letjelica, koje ili same napadaju minere ili na njih usmjeravaju topništvo.

Minska polja zamjenjuju rusko pješaštvo i u istočnom smjeru. Sve raspoložive pričuve i neke od najspremnijih postrojbi oružanih snaga RF povučene su iz pravca Donjecka i Bahmuta i prebačene u oblast Zaporižja.

Zbog toga su se u blizini Donjecka formirala velika područja koja nisu okupirana od strane oružanih snaga RF, a koja su prekrivena minama.

U blizini Bahmuta, sjeverno i južno od grada, oružane snage RF povukle su se 6-8 km istočno od željezničke pruge (ruske postrojbe su još uvijek u samom gradu). Kao rezultat toga, istočno je formirana siva zona, prošarana minama i rijetkim ruskim uporištima.

Ruski mineri uspjeli su ponegdje minirati i svoje položaje sa stražnje strane, ostavljajući vojnike bez zaliha i mogućnosti za povlačenje.

Kao rezultat toga, od početka kolovoza zarobljena su dva voda 83 zrakoplovne brigade. Vojnici su nekoliko dana bili bez vode pod granatiranjem i, suočeni s postrojbama oružanih snaga Ukrajine, radije su se predali.

Oružane snage RF iskoristile su gotovo sve pričuve u zoni borbenih djelovanja za odbijanje ukrajinske ofenzive. Samo postrojbe stacionirane na sjeveru oblasti Lugansk i skupina okupljena u regiji Belgorod za napad na Kupyansk nisu bačene na jug.

Prema stožernim časnicima, napad u ovom smjeru planiran je za sredinu rujna, ali je nemoguće bez zauzimanja mostobrana na zapadnoj obali rijeke Oskol. Oružane snage Ruske Federacije ne mogu se nositi s ovim zadaćom početkom zime.

Iz navedenih izvješća samih ruskih časnika, vidljivo je da situacija po ruske snage nije bajna i vidljivo je zašto Ukrajinska ofanziva ide smanjenim tempom. Očigledno je da rusi prebacuju sve moguće kapacitete na pravac Zaporižja, slabeći Kherson i dijelove bojišnice u Donbasu.

Očigledno je da su pretpostavke o kojima sam pisao bile točne i da se situacija odvija upravo prema njima. Na žalost onih koji to ne mogu prihvatiti i lijepe mi kojekakve “epitete” na svojim medijima.

Jednostavno situacija je takva, Ukrajinci u Zaporižju imaju posla sa većinom ruskih snaga na Ukrajinskom bojištu koje se povlače sa drugih dijelova bojišnice, istovremeno ih ostavljajući izloženima udarima Ukrajinaca.

I pored svega navedenog, Ukrajinci svaki dan napreduju, probijaju nagomilane ruske snage u Zaporižju i za očekivati je da će se taj trend nastaviti, štoviše prelaskom utvrđenih linija, on će se i zamjetno intezivirati. Donbas i oblast Khersona postaju svakim danom sve izloženiji udarima Ukrajinaca…

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari