Connect with us

Ulagački potencijal energetskih projekata 9 milijardi eura

Objavljeno

on

Ulagački potencijal 36 projekata u energetici, koji su u raznim fazama izvedbe, je devet milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za vrijeme Brown foruma o budućnosti energetike u jugoistočnoj Europi.

Vrdoljak kaže da je riječ o investicijama Plinacroa, HEP-a i Janafa, i to većinom o dugoročnim investicijama. Spomenuo je i novi blok Termoelektrane Plomin, za koju se ponude očekuju do kraja travnja; termoelektranu na plin u Osijeku, za koju se očekuje raspisivanje natječaja prije ljeta, te LNG terminal na Krku. Rekao je da je Hrvatska bila jedina zemlja koja je uvijek bila spremna potpisati ugovor za jadranski plinovod koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i Ukrajinu, te kako bi bilo mudro da se što prije potpiše suradnja triju zemalja kako bi se kroz Hrvatsku, uz partnerstvo s Mađarskom, mogao osigurati dobavni pravac Ukrajini.

Osvrćući se na kritike bivšeg šefa Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paula Vandorena iznesene na Forumu, prema kojima Hrvatska hitno mora popraviti investicijsku klimu, Vrdoljak je istaknuo da prisutnost uglednih američkih tvrtki na Brown Forumu govori da se stvari ipak mijenjaju.

Što se tiče aukcije plina koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, rekao je da je to regulatorno pitanje na koje ne smije utjecati. Zamoljen za komentar Inine tvrdnje da bi aukcija mogla dovesti do skuplje preprodaje plina građanima, odgovorio je da je uprava Ine očito imala namjeru povisiti cijene plina. Kako bi to spriječila, Vlada je od 1. travnja opskrbu građana plinom prebacila na HEP, rekao je ministar. Dodao je da plin neće poskupjeti, a u perspektivi se može očekivati njegovo pojeftinjenje. Također smatra da je Ina previsokom cijenom plina dovela u velike probleme kutinsku Petrokemiju.

Hrvatska među najmanje ugroženima zbog ukrajinske krize

Ukrajinska kriza natjerala je Europu da solidarno razmisli o alternativama za opskrbu energentima, što Hrvatsku i druge zemlje na jugoistoku Europe stavlja u fokus europskih, ali i globalnih energetskih interesa, ocijenjeno je na Brown Forumu. Voditelj Ureda za međunarodnu energetsku suradnju poljskog Ministarstva vanjskih poslova Stanislaw Cios kaže kako se u Europi zamjećuje sve veća solidarnost u vezi energetskih pitanja, a izazvana je ukrajinskom krizom. Rusija iskorištava energetiku kako instrument vanjske politike, a to mora činiti i Europa, smatra Cios.

Hrvatska je među najmanje ugroženim zemljama u pogledu opskrbe plina zbog ukrajinske krize, ocijenio je Ivan Vrdoljak. Kazao je da Hrvatska ima osigurane količine plina za industriju i domaćinstva za sljedećih šest mjeseci.

Brown Forum održava se u Hrvatskoj od 2011., u počast američkome ministru trgovine Ronaldu Brownu koji je u travnju 1996. poginuo u zrakoplovnoj nesreći pokraj Dubrovnika dok je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi. Skup se održava u organizaciji ministarstava vanjskih i europskih poslova, gospodarstva te poduzetništva i obrta, Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, HUP-a i HGK. Ovogodišnji Brown Forum održava se u Zagrebu. Okupilo se oko 200 sudionika iz šire regije, veći broj ministara energetike i gospodarstva te predstavnici energetskih tvrtki.

hrt.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari