Pratite nas

Ulagački potencijal energetskih projekata 9 milijardi eura

Objavljeno

na

Ulagački potencijal 36 projekata u energetici, koji su u raznim fazama izvedbe, je devet milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za vrijeme Brown foruma o budućnosti energetike u jugoistočnoj Europi.

Vrdoljak kaže da je riječ o investicijama Plinacroa, HEP-a i Janafa, i to većinom o dugoročnim investicijama. Spomenuo je i novi blok Termoelektrane Plomin, za koju se ponude očekuju do kraja travnja; termoelektranu na plin u Osijeku, za koju se očekuje raspisivanje natječaja prije ljeta, te LNG terminal na Krku. Rekao je da je Hrvatska bila jedina zemlja koja je uvijek bila spremna potpisati ugovor za jadranski plinovod koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i Ukrajinu, te kako bi bilo mudro da se što prije potpiše suradnja triju zemalja kako bi se kroz Hrvatsku, uz partnerstvo s Mađarskom, mogao osigurati dobavni pravac Ukrajini.

Osvrćući se na kritike bivšeg šefa Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paula Vandorena iznesene na Forumu, prema kojima Hrvatska hitno mora popraviti investicijsku klimu, Vrdoljak je istaknuo da prisutnost uglednih američkih tvrtki na Brown Forumu govori da se stvari ipak mijenjaju.

Što se tiče aukcije plina koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, rekao je da je to regulatorno pitanje na koje ne smije utjecati. Zamoljen za komentar Inine tvrdnje da bi aukcija mogla dovesti do skuplje preprodaje plina građanima, odgovorio je da je uprava Ine očito imala namjeru povisiti cijene plina. Kako bi to spriječila, Vlada je od 1. travnja opskrbu građana plinom prebacila na HEP, rekao je ministar. Dodao je da plin neće poskupjeti, a u perspektivi se može očekivati njegovo pojeftinjenje. Također smatra da je Ina previsokom cijenom plina dovela u velike probleme kutinsku Petrokemiju.

Hrvatska među najmanje ugroženima zbog ukrajinske krize

Ukrajinska kriza natjerala je Europu da solidarno razmisli o alternativama za opskrbu energentima, što Hrvatsku i druge zemlje na jugoistoku Europe stavlja u fokus europskih, ali i globalnih energetskih interesa, ocijenjeno je na Brown Forumu. Voditelj Ureda za međunarodnu energetsku suradnju poljskog Ministarstva vanjskih poslova Stanislaw Cios kaže kako se u Europi zamjećuje sve veća solidarnost u vezi energetskih pitanja, a izazvana je ukrajinskom krizom. Rusija iskorištava energetiku kako instrument vanjske politike, a to mora činiti i Europa, smatra Cios.

Hrvatska je među najmanje ugroženim zemljama u pogledu opskrbe plina zbog ukrajinske krize, ocijenio je Ivan Vrdoljak. Kazao je da Hrvatska ima osigurane količine plina za industriju i domaćinstva za sljedećih šest mjeseci.

Brown Forum održava se u Hrvatskoj od 2011., u počast američkome ministru trgovine Ronaldu Brownu koji je u travnju 1996. poginuo u zrakoplovnoj nesreći pokraj Dubrovnika dok je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi. Skup se održava u organizaciji ministarstava vanjskih i europskih poslova, gospodarstva te poduzetništva i obrta, Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, HUP-a i HGK. Ovogodišnji Brown Forum održava se u Zagrebu. Okupilo se oko 200 sudionika iz šire regije, veći broj ministara energetike i gospodarstva te predstavnici energetskih tvrtki.

hrt.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari