Connect with us

Događaji

Ulice u Dubravi dobile imena palih bojovnika vitezova 145. brigade Hrvatske vojske

Objavljeno

on

U popodnevnim satima 6.10.2015. u Parku dubravskih branitelja i u Kulturnom centru Dubrava u prisustvu mnogobrojnih predstavnika braniteljskih i stradalničkih udruga Dubrave, Pounja, Zagreba, Koprivnice, Nove Gradiške, Orašja i cijele Hrvatske, članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnika državnih i lokalnih institucija i političkih stranaka, državnih i vojnih dužnosnika te građana Zagreba i Dubrave, održana je proslava 24. obljetnice 145. brigade Hrvatske vojske.

[ad id=”68099″]

Prvi dio ove manifestacije bila je komemoracija za sve poginule i umrle pripadnike 145. brigade HV koja je održana kod spomenika u Parku dubravskih branitelja. Nakon državne himne u izvedbi KUD Dubrava i minute ponosne tišine, fra Stjepan Bergovec, brigadni ratni kapelan održao je prigodnu molitvu te su položeni vijenci.

Uz riječi „Njih nema; odnio ih je vihor rata. Oni su bili ‘naši dečki’, ‘naše zenge’. Oni su zaglavni kamen naše Hrvatske. Njih nema: ali oni su s nama, u nama. Oni su naš ponos, naša rana, naše sjećanje…“ izgovorena su imena 41-og bojovnika 145. brigade koji su poginuli tijekom Hrvatskog domovinskog obrambenog rata 1991-1995 godine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a Vinko Muller i ratni zapovjednik 145. brigade HV pričuvni pukovnik Oto Jungwirth.

U drugom dijelu manifestacije u Kulturnom centru Dubrava održano je simbolično otkrivanje ploča s nazivima ulica u Dubravi koje su dobile ime po hrvatskim braniteljima, palim u Hrvatskom domovinskom obrambenom ratu iz legendarne 145. brigade:

 1. Josip Bahman
 2. Dubravko Jurković
 3. Bertislav Bilanović
 4. Božidar Čižmešija
 5. Mirsad Grošić
 6. Zdravko Horvatić Buba
 7. Davorin Jeić
 8. Tihomir Klobučar
 9. Tomislav Švab
 10. Robert Tupek
 11. Stanislav Pongrac
 12. Mladen Bošnjak
 13. Željko Jukić

Ploče ulica Dubrave s imenima palih branitelja simbolično su otkrili i uručili nazočnim članovima obitelji učenici Osnovne škole Mate Lovraka iz koje su ovi hrabri ratnici 145. brigade 1991. godine krenuli u Hrvatski domovinski obrambeni rat. Ovaj projekt „Imenovanje ulica po poginulim pripadnicima naše legendarne brigade“ jedan je od mnogobrojnih projekata Udruge veterana 145. brigade Hrvatske vojske, a započeo je točno prije godinu dana na inicijativu Milana Draženovića, predsjednika vijeća gradske četvrti Donja Dubrava. Projekt je pobliže predstavio njegov nositelj, dopredsjednik Udruge Željko Radovanović. Otkrivanje ploča bilo je popraćeno recitalima i nastupom KUD Dubrava pjesmom „Iznad polja makova“.

Proslava je nastavljena Svečanom akademijom na kojoj je prezentiran rad Udruge veterana 145. brigade Hrvatske vojske. Navedeni su mnogobrojni projekti udruge kao što su „Imenovanje ulica“, provođenje edukativnog programa „Banovina junačko srce Hrvatske“, radne akcije Zrin i Gvozdansko, a prezentiran je i plan aktivnosti za buduće razdoblje. Gostima su se obratili predstavnici mnogobrojnih državnih i lokalnih tijela kao i predstavnici braniteljskih udruga. Dodijeljene su plakete odnosno priznanja zaslužnim članovima Udruge i sudionicima radne akcije na Zrinu. Najveće priznanje dobio je Pavo Janjić, junak iz Orašja koji je riskirajući vlastiti život, izvukao tijela dvojice pripadnika 145.br. kako ne bi pali i ostali u rukama agresora.

 1. brigada Hrvatske vojske borila se osim u Pounju, također i na južnom bojištu u razdoblju 27. Kolovoza do 23. prosinca 1992. godine braneći jug Domovine uz bok gardijskim brigadama, za što je bila posebno pohvaljena od strane Zapovjednika Južnog bojišta generala zbora Janka Bobetka.

Na akademiji je izvedena himna 145. brigade HV, brigade koja neprijatelju nije nikada prepustila niti milimetar hrvatske grude.

Akademiju su uveličali recitali, nastup KUD Dubrava koji je otpjevao državnu himnu te pjesmu „Lipo stara“, te prigodni domjenak.

Vlatka Sakar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR