Connect with us

BiH

Umirovljeni general HVO-a optužen za ratne zločine nad bošnjacima na području Mostara

Objavljeno

-

Umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić optužen je za ratne zločine i on se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

Kako se navodi u optužnici koja je objavljena u Sarajevu, Jelić (45) je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu pa će o tijeku tog slučaja biti informiran i Haški tribunal.

Jelić ima dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo pa će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica, a postoji mogućnost i da se suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Jelić je optužen za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara.

Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvecija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

U optužnici stoji kako je Jelić zapravo bio zapovjednik svih postrojbi HVO-a na području Mostara u vrijeme “širokog i sustavnog napada” na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području tog grada kad su počinjeni brojni zločini.

Navodi se kako su postrojbe HVO-a provodile etničko čišćenje i progonile Bošnjake na teritorij pod nadzorom Armije BiH. Pritom je veliki broj bošnjačkih civila zatočen u logore te izvrgnut zlostavljanju i prisilno odvođen na radove na prvoj crti bojišnice.

Navodi se kako su bošnjački zatočenici tada prisiljavani da odjeveni u odore HVO-a bacaju zapaljive predmete na objetke pod kontrolom Armije BiH što ih je izlagalo smrtnoj opasnosti.

Tužiteljstvo BiH navodi u optužnici kako je Jelić osobno odobrio odvođenje 50 Bošnjaka na prisilni rad na prvoj crti bojišnice, pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali.

Zatočeni Bošnjaci, kako stoji u optužnici, morali su pod prisilom raditi i na imanjima dužnosnika HVO-a te su morali odvoziti opljačkane stvari iz domova protjeranih Bošnjaka i Srba.

“Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje ovih zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti da kazni počinitelje”, navodi se u optužnici, za koju je istaknuto kako je jedna od najopsežnijih dosad podignutih za ratne zločine na području Mostara.

Najavljeno je kako će Jelićevu krivnju Tužiteljstvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1100 materijalnih dokaza.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari