Umirovljeni viceadmiral Zdravko Kardum: Ispada da nitko nije odgovoran za napad na Split

0

Baš kao u onoj narodnoj „mir, mir, nitko nije kriv“, ispada da napada na Split 1991., kada su poginula dva mornara u trajektnoj luci, nije ni bilo?!

Naime, Županijski je sud u Splitu obustavio kazneni postupak protiv četvorice pripadnika JNA optuženih za napad 15. studenog 1991., zaključivši da nema osnova za njihov daljni progon.

Odluka je donesena nakon navodnog savjetovanja sa Županijskim državnim odvjetništvom, tako da Nikola Zdravković, šef “sigurnosti” Komande Vojnopomorske oblasti, Dragan Tarbuk, vođa pitomaca snajperista u Lori te nekadašnji zapovjednici baterija u Lori Radovan Štetina i Rista Zekanović., više niti formalno nisu optuženi za agresiju na Split.

U dvadeset godina od zločina, očito se nije moglo prikupiti dovoljno dokaza protiv optuženih, pa ostaje pitanje gdje se i tko je pogriješio? Za komentar smo upitali umirovljenog viceadmirala HRM-a Zdravka Karduma.

– Zatečen sam, osobno te ljude ne poznajem, u pitanju su vojnici, a ne mornarica, ali po ovome ispada da nitko nije odgovoran za napad na Split koji je vođen. 15. 11. 1991., a kada su poginula dva mornara.

Ja poznajem Dragana Jovina koji je tukao po gradu s razarača „Split“, s njim sam radio, ali ova mi imena ništa ne znače. Zapravo, to ne čudi kad znamo da mi uopće ne obilježavamo taj dan kao dan obrane Splita, niti je Split dobio ikakvo priznanje za sudjelovanje u Domovinskom ratu, a dobili su ga puno manji gradovi i općine.

Iz Splita se rukovodilo obranom cijelog južnog dijela Hrvatske, odavde se slalo ljude u Čepikuće na početku rata. HRM-u je odato kakvo takvo priznanje, ali Zapovjedništvu obrane Splita koje je rasformirano kad je neposredna opasnost po grad minula– nikakvo; a svi su mu bili podređeni – i HRM i HV.

Iz tog je zapovjedništva praktično niknula 141, brigada, pa PZO, ali nekako je sve prekrio zaborav. Mi slavimo oslobođenje Splita, ali je bio red i obilježavati dan kada je grad obranjen od agresije JRM-a s mora – kaže viceadmiral Kardum.

U optužnici koja više nikoga ne zanima, stajala su imena optuženih za razaranje Splita i Resnika, a koji su ratne 1993. godine osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Listu 33 optuženika predvodio je admiral Mile Kandić, zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Vrhovni sud je 1994. godine dijelom potvrdio kazne, dok je za 17 optuženika presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje, koje do nikada nije organizirano zbog toga što su optuženici bili nedostupni.

Oficiri i podoficiri JRM-a teretili su se za ratni zločin nad civilima na području Srednje Dalmacije od kraja ljeta 1991. do siječnja 1992. godine. Izravno zapovjedajući, prenoseći ili izvršavajući zapovjedi odgovorni su za smrt petoro civila i 22 ranjenih, te golemu materijalnu štetu na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima od 32 milijuna DEM.

Uz admirala Kandića, sudilo se i Nikoli Ercegoviću, zapovjedniku flote ratnih brodova, Dojčilu Isakoviću, zamjeniku zapovjednika Lore Ljubiši Beari, načelniku Kontraobavještajne službe Jovanu Strugaru, zapovjedniku vojarne u Divuljama Tomislavu Stamatoviću, načelniku civilne i vojne kontrole letenja u zračnoj luci u Kaštelima, no samo su general major Nikola Mladenić, zamjenik komandanta Vojnopomorske oblasti i zastavnik Ivan Tomaić, administrator na razaraču Pula izvedeni pred sud.

Ilija Brčić, zapovjednik razarača Pula pravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora jer je u Splitskom kanalu naredio paljbu po hidrogliseru s europskim promatračima te gađao civilne objekte na Šolti i Braču. Umro je 2010. godine.

slobodnadalmacija

 

facebook komentari