Connect with us

Komentar

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak: Izraelci su izraubali avione koje nam nude, njihov životni vijek je već završio

Objavljeno

-

Umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak kazao je za Novu TV kako su izraelski F-16 borbeni avioni već prošli svoj životni vijek

Nakon tri mjeseca odgađanja, danas bi se konačno trebala donijeti odluka čije će vojne borbene zrakoplove Hrvatska kupiti

– Moj stav je poznat i jasan. Iznio sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva zrakoplova F16, Gripen i četiri ponuđača – SAD, Švedska, Grčka i Izrael. Obzirom na stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava zrakoplov koji dolazi u obzir je noviji zrakoplov ili korišteni zrakoplov. Ja mislim da iskorišteni zrakoplov ne dolazi u obzir, rekao je Selak.

On pritom ističe da nije bio član tima koji je radio na odabiru zrakoplova.

– Bio sam član tima koji je odlučio da borbena komponenta HRZ-a ostane unutar HRZ-a. Ta odluka je, nakon odluke o osnutku, druga odluka po važnosti za HRZ, izjavio je.

Što se tiče ponuđenih F-16 zrakoplova, Selak ima iskustva s njima, no kaže da je problem njihova starost.

– To je odličan, agilan i visoko manevribilan zrakoplov koji je dobro opremljen. SAD je ponudio blok 70,72 što je ‘science fiction’ te su tu zrakoplovi ponuđeni od Grka i Izraelaca. Zrakoplovi koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku, smatra Selak.

Kad avioni jednom dođu, Selak je uvjeren da neće biti nikakvih problema niti u pilotskom ni u tehničkom sastavu, no F-16 ipak treba više ljudi za održavanje. Također, tim je avionima životni vijek, kaže, pri kraju.

– Ne favoriziram nijedan zrakoplov i nemam nikakav interes, ali želim upozoriti kako se naši piloti na izraelskim F16 zasigurno neće naletjeti. Najveća mana F16 Barak zrakoplova je što su njime letjeli Izraelci koji su najbolji piloti na svijetu i najbolje ga koriste. Oni su ga izraubali. Kad je zrakoplov proizveden 80-ih, proizvođač je jasno naveo kako je njegov životni vijek 30 godina i 8.000 sati. Ti zrakoplovi su već toliko naletjeli, rekao je Selak za Novu TV.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas