Pratite nas

Pregled

Umjesto dosjea dobili smo Crvenkapicu, rekao je odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

Objavljeno

na

Danas u Münchenu počinje suđenje godine: Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Danas u Münchenu počinje suđenje godine Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića. O ovoj temi u Otvorenom su govorili Nenad Stazić, Miroslav Tuđman, Branko Mijić, Tihomir Dujmović i Siniša Pavlović.

Sudac koji je omogućio Perkovićevo izručenje Njemačkoj Ivan Turudić u razgovoru za Otvoreno požalio se na pritiske izvršne vlasti, za koju očito smatra da stoji iza najnovije današnje odluke.

Naime Turudić je saznao da više neće biti predsjednik županijskog izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države. To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik gradskog, odnosno županijskog izbornog povjerenstva. Turudić je izrazio uvjerenje da je to u tijesnoj vezi s njegovom ulogom u slučaju Perković.

Nenad Stazić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora (SDP), komentirajući optužbe suca Ivana Turudića rekao je kako i ovu kao i sve ostale njegove izjave treba promatrati u svjetlu činjenice da je on kandidat za ministra u budućoj HDZ-ovoj vladi. Takve izjave služe da se zbuni javnost, zamuti voda, naglasio je Tadić.

otvoreno_16_10_2014_svi2

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) ustvrdio je da ako je netko sudac, onda je sudac bez obzira čime će se u budućnosti baviti i ne može se promatrati u ni jednom drugom svjetlu.

Tihomir Dujmović, novinar i publicist rekao je kako iznenađen Stazićevom izjavom oko Turudićevih optužbi. Ako prvi put u hrvatskoj povijesti sudac Županijskog suda ne bude predsjednik Izbornog povjerenstva ona je doista vrijeme da zvono zvoni za uzbunu i o tome treba obavijestiti i međunarodne institucije. U slučaju u kojem je Turudić presudio – slučaju Perković – Hrvatska se osramotila kao oko ničega drugog u svojoj povijesti . Osramotila se jer se u Hrvatskoj ne želi govoriti o UDBI kao što će se govoriti u Muenchenu, naglasio je Dujmović. On je rekao i kako je u Savezu komunista Hrvatske postojalo tijelo koje se pitalo hoće li se nekoga ukloniti ili ne. Poslije ovog suđenja povijest ne može biti ista. Dujmović je i oštro upitao – ako SDP ne baštini SKH zašto ne daje dokumente koji se od njih traže.

Stazić je ustvrdio da su sve dokumente dali u Državni arhiv. Međutim, Tuđman kaže kako većina te građe nije završila u arhivima i da je nestala.

Branko Mijić, kolumnist Novog lista, kaže kako je Turudić pokazao svoje izrazite političke ambicije i ne može biti sudac. Slažem se da da su optužbe ozbiljne, ali smatram da je i krajnje vrijeme da Turudić snosi neke konzekvence zbog svojih postupaka, dodao je Mijić. Prema njegovom mišljenju, postoje velike šanse da Perkovićeva obrana sruši optužbe tužiteljstva.

Ova rasprava polako prelazi u priču koju slušamo od šestog mjeseca prošle godine. Ponovno se muti voda uvođenjem ovakvih priča protiv suca Turudića i protiv onoga ili ovoga. Tema nije Turudić. Turudić je donio savršenu odluku i savršeno obrazložio, a Vrhovni sud savršeno potvrdio i treba se to poštovati, rekao je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana Đurekovića.

Pavlović je rekao kako tek sad na vidjelo izlaze činjenice koje dokazuju da se dio odluka donosio u Beogradu, ali i dio u Zagrebu. Pohvalio je Ministarstvo pravosuđa koje je jučer poslalo sedam kutija dokumenata. Također zamjera SDP-u što je tek četiri mjeseca nakon zahtjeva odlučio deklasificirati dokumente SKH. I on je upitao Stazića zašto ti dokumenti nisu ustupljeni.

Upitao je što da rade s papirima koje su dobili, a u kojima je SOA sva imena informatora, agenata te podata iz kojih se može zaključiti o strukturi UDBE zacrvenila. Kako da mi onda znamo iz papira u kojima se to ne vidi tko je to napravio, tko je to naredio, kako je funkcioniralo. Umjesto dosjea dobili smo Crvenkapicu, rekao je Pavlović dodavši da je u dosjeu Đurekovića stoji da su 193 dokumenta uništena.

Na Pavlovićeve optužbe Stazić je ponovio da SDP nema razloga bilo što tajiti te da nema razloga ne dozvoliti da se bilo koji dokument uputi u Njemačku.

Počinje li njemačko pravosuđe ovim suđenjem postupnu lustraciju u Hrvatskoj? Hoće li tijekom suđenja u javnost izaći imena suradnika Službe državne sigurnosti koji su danas poznate i utjecajne osobe? Odgovore i na ova pitanja pokušali su dati naši gosti. Pogledajte uskoro na poveznici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari