Pratite nas

Pregled

Umjesto dosjea dobili smo Crvenkapicu, rekao je odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

Objavljeno

na

Danas u Münchenu počinje suđenje godine: Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Danas u Münchenu počinje suđenje godine Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića. O ovoj temi u Otvorenom su govorili Nenad Stazić, Miroslav Tuđman, Branko Mijić, Tihomir Dujmović i Siniša Pavlović.

Sudac koji je omogućio Perkovićevo izručenje Njemačkoj Ivan Turudić u razgovoru za Otvoreno požalio se na pritiske izvršne vlasti, za koju očito smatra da stoji iza najnovije današnje odluke.

Naime Turudić je saznao da više neće biti predsjednik županijskog izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države. To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik gradskog, odnosno županijskog izbornog povjerenstva. Turudić je izrazio uvjerenje da je to u tijesnoj vezi s njegovom ulogom u slučaju Perković.

Nenad Stazić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora (SDP), komentirajući optužbe suca Ivana Turudića rekao je kako i ovu kao i sve ostale njegove izjave treba promatrati u svjetlu činjenice da je on kandidat za ministra u budućoj HDZ-ovoj vladi. Takve izjave služe da se zbuni javnost, zamuti voda, naglasio je Tadić.

otvoreno_16_10_2014_svi2

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) ustvrdio je da ako je netko sudac, onda je sudac bez obzira čime će se u budućnosti baviti i ne može se promatrati u ni jednom drugom svjetlu.

Tihomir Dujmović, novinar i publicist rekao je kako iznenađen Stazićevom izjavom oko Turudićevih optužbi. Ako prvi put u hrvatskoj povijesti sudac Županijskog suda ne bude predsjednik Izbornog povjerenstva ona je doista vrijeme da zvono zvoni za uzbunu i o tome treba obavijestiti i međunarodne institucije. U slučaju u kojem je Turudić presudio – slučaju Perković – Hrvatska se osramotila kao oko ničega drugog u svojoj povijesti . Osramotila se jer se u Hrvatskoj ne želi govoriti o UDBI kao što će se govoriti u Muenchenu, naglasio je Dujmović. On je rekao i kako je u Savezu komunista Hrvatske postojalo tijelo koje se pitalo hoće li se nekoga ukloniti ili ne. Poslije ovog suđenja povijest ne može biti ista. Dujmović je i oštro upitao – ako SDP ne baštini SKH zašto ne daje dokumente koji se od njih traže.

Stazić je ustvrdio da su sve dokumente dali u Državni arhiv. Međutim, Tuđman kaže kako većina te građe nije završila u arhivima i da je nestala.

Branko Mijić, kolumnist Novog lista, kaže kako je Turudić pokazao svoje izrazite političke ambicije i ne može biti sudac. Slažem se da da su optužbe ozbiljne, ali smatram da je i krajnje vrijeme da Turudić snosi neke konzekvence zbog svojih postupaka, dodao je Mijić. Prema njegovom mišljenju, postoje velike šanse da Perkovićeva obrana sruši optužbe tužiteljstva.

Ova rasprava polako prelazi u priču koju slušamo od šestog mjeseca prošle godine. Ponovno se muti voda uvođenjem ovakvih priča protiv suca Turudića i protiv onoga ili ovoga. Tema nije Turudić. Turudić je donio savršenu odluku i savršeno obrazložio, a Vrhovni sud savršeno potvrdio i treba se to poštovati, rekao je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana Đurekovića.

Pavlović je rekao kako tek sad na vidjelo izlaze činjenice koje dokazuju da se dio odluka donosio u Beogradu, ali i dio u Zagrebu. Pohvalio je Ministarstvo pravosuđa koje je jučer poslalo sedam kutija dokumenata. Također zamjera SDP-u što je tek četiri mjeseca nakon zahtjeva odlučio deklasificirati dokumente SKH. I on je upitao Stazića zašto ti dokumenti nisu ustupljeni.

Upitao je što da rade s papirima koje su dobili, a u kojima je SOA sva imena informatora, agenata te podata iz kojih se može zaključiti o strukturi UDBE zacrvenila. Kako da mi onda znamo iz papira u kojima se to ne vidi tko je to napravio, tko je to naredio, kako je funkcioniralo. Umjesto dosjea dobili smo Crvenkapicu, rekao je Pavlović dodavši da je u dosjeu Đurekovića stoji da su 193 dokumenta uništena.

Na Pavlovićeve optužbe Stazić je ponovio da SDP nema razloga bilo što tajiti te da nema razloga ne dozvoliti da se bilo koji dokument uputi u Njemačku.

Počinje li njemačko pravosuđe ovim suđenjem postupnu lustraciju u Hrvatskoj? Hoće li tijekom suđenja u javnost izaći imena suradnika Službe državne sigurnosti koji su danas poznate i utjecajne osobe? Odgovore i na ova pitanja pokušali su dati naši gosti. Pogledajte uskoro na poveznici.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Djevojke anđeoskog glasa ganule cijelu Hrvatsku: Uspjele smo u našoj misiji

Objavljeno

na

Objavio

Sestre Ramljak pravo su osvježenje Supertalenta. Djevojke anđeoskog glasa izborile su finale showa i uspjele u svojoj misiji.

Magičnim glasom i neviđenom emocijom sestre Ramljak sinoć su pokorile pozornicu Supertalenta.

Samozatajne djevojke iz Međugorja svojom interpretacijom duhovne pjesme “Tvoja sam i ti si moj” ganule su publiku, žiri, ali i gledatelje pred malim ekranima i zasluženo prošle u finale showa, piše dnevnik.hr

Njihov je glazbeni talent neosporan, no glazbeni izričaj koji predstavljaju netipičan je za show ovakvog tipa, pa je iznenađenje nakon ulaska u finale bilo još i veće.

“Još smo pod dojmom, nismo još ni svjesne svega. Teško je progurati se s time i narodu prenijeti vjeru i Boga, ali mislim da smo u tome uspjele i to je jedna nevjerojatna sreća. Nadamo se da ćemo to potaknuti ka boljem”, izjavila je emotivna Anamarija Ramljak nakon saznanja da je sa sestrom izborila finale najgledanijeg talent showa u Hrvatskoj.

Djevojkama je za rukom pošlo ono što mnogima ranije nije. Uspjele su popularizirati duhovnu glazbu, a upravo su se s tim ciljem i prijavile na Supertalent. “Osjećamo da je to naša misija da pokušamo prenijeti duhovnu glazbu na mlade i da im dokažemo da uz nju možeš biti potpuna osoba i osjetiti nešto posebno”, pojašnjava Darija.

Djevojke priznaju da je bilo i onih koji su bili pomalo skeptični prema njihovu odabiru da se predstave upravo duhovnom glazbom. Kažu da uvijek ima onih koji smatraju da bi u ovakvim emisijama trebali pjevati komercijalne izvođače kao što su Severina ili Nina Badrić. No takvi komentari nisu ih obeshrabrili, i to zahvaljujući bezuvjetnoj podršci koju uživaju.

“Uvijek će toga biti, ali naša najveća podrška su naši roditelji i najbliži. Imamo i veliku podršku župe”, govore sestre Ramljak. A uz podršku najmilijih od sinoć imaju i podršku cijele Hrvatske koja im je svojim glasovima to i dokazala.

Sestre Ramljak ponovno oduševile nastupom u Supertalentu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Obitelj Šantić zadovoljna uhićenjima za ubojstvo generala, ne i što to nije okarakterizirano kao ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Odvjetnik obitelji Šantić rekao je u ponedjeljak kako oni vjeruju da su uhićeni bivši pripadnici bošnjačke Armije BiH odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, ali je izrazio nezadovoljstvo što se taj slučaj ne vodi kao ratni zločin i ne procesuira pred državnim pravosuđem.

“Obitelj očekuje jednu pravičnu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu”, rekao je odvjetnik Josip Muselimović iz Mostara koji zastupa obitelj Šantić.

Rekao je kako je tužitelj u Bihaću obećao podići optužnicu najkasnije do konca 2015.
Po njegovim riječima pogrešno je bilo ovaj slučaj ubojstva generala Šantića iz ožujka 1995. kod Bihaća prekategorizirati u slučaj civilnog ubojstva, te da i dalje istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

“Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja osobno mislim da je nadležnost za ovaj slučaj moralo imati Tužiteljstvo BiH kao ratnog zločina”, istaknuo je Muselimović.

Generalov sin Duje ranije je odgovornim za smrt oca ocijenio generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra koje je označio “gospodarima života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu”.

On je također pozvao Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubojstvo, što je ocijenio zataškavanjem slučaja.

General Vlado Šantić nestao je u noći između 8. i 9. ožujka 1995. Odveden je iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra.

Prema navodima tu je premlaćen, te ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka u obiteljskoj kući punca jednoga od osumnjičenih osoba.

Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su dosuti benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko Bihaća. Istražitelji su pronašli ovu bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena.

U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na temelju nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo. (Hina)

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari