Connect with us

Politički rentgen

Umjesto ‘Lex Tito’, novi ‘Lex Perković’!?

Objavljeno

-

 SDP-ovci i MOŽEMO NA TRAGU OSLOBOĐENJE ZAGREBA IZ 1945. GODINE

Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a, u N1 Studiju uživo najavio je da će se uskoro vratiti Trg maršala Tita u Zagrebu, koji je pokojni Milan Bandić na zahtjev tadašnjih koalicijskih partnera iz ondašnje stranke Neovisni za Hrvatsku, preimenovao u Trg Republike Hrvatske.

“Ideja SDP-a je da mi vrednujemo sve one koji su gradili hrvatsku kuću, i Tita i Tuđmana. U tom procesu su se i Titu i Tuđmanu dogodile i loše stvari, ali trgove i ulice im dajemo zbog onog što su dobro napravili, a ne onog što su loše”, rekao je Gotovac. Trg će se preimenovati odlukom koja će biti provedena kroz Skupštinu.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

“Sigurno neću otežavati Tomaševiću da donesemo tu odluku, naći ćemo tih nekoliko minuta potrebnih za tu promjenu”, zaključio je Gotovac.

Ovako su pisali mediji u kolovozu 2017-!

DAN ZA POVIJEST! Danas se ukida Trg maršala Tita u Zagrebu!

Na prvoj sjednici Gradske skupštine nakon ljetne stanke, u četvrtak, 31. kolovoza2017., našle su se 23 točke, a osim one “vruće” o preimenovanju Trga maršala Tita zastupnici će odlučivati i o osnivanju novog gradskog ureda – Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

Gradonačelnik Bandić je tražio da se o imenu Trga maršala Tita odluči na referendumu. Na to nisu pristali vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih na kojoj je i Zlatko Hasanbegović i koji su iznijeli gradonačelniku Bandiću zahtjev za promjenom imena uvjetujući mu podršku u Skupštini. Nakon toga gradonačelnik Bandić promijenio je stajalište i odlučio da o pitanju promjene imena trga konačnu odluku donese Gradska skupština.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a u to vrijeme je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor”.

Predstavnici skupštinske većine branili su tu odluku ocjenom kako je Tito, iako antifašist, bio diktator, dok su predstavnici skupštinske manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i “veliki državnik svog doba”.

Za odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske glasalo je 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv dok je jedan bio suzdržan.

Skidanje ploča promatrao je i Zlatko Hasanbegović, jedan od inicijatora ukidanja Trga maršala Tita. Rekao je kako se u blizini HNK zatekao slučajno.

U kafiću, na novoimenovanom Trgu Republike Hrvatske zatim je popio kavu.

Jedanaest godina zaredom građanska inicijativa „Krug za trg“ masovno je prosvjedovala tražeći uklanjanje diktatora Tita s najljepšeg trga u Zagrebu. HNES-Hrvatsko nacionalno etičko sudište, pod predsjedanjem blagopokojnih profesora Zvonimira Šeparovića i Zdravka Tomca, uz aktivno sudjelovanje sedamdesetak intelektualaca i javnih djelatnika osudilo je Tita i njegove sljedbenike za etičku veleizdaju hrvatskog naroda. Sve to stvorilo je klimu da se u danom trenutku povoljnog omjera političkih snaga u Gradskoj skupštini Zagreba donese odluka preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Evo kako je to izgledalo na jedanaestom prosvjedu inicijative „Krug za trg“!

Krug za trg: Tito nije imao veze s Hrvatskom, učinio je veliko zlo i nema razloga da njegovo ime stoji tu!

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnom prostoru “Krug za trg” jedanaesti put organizirala je prosvjed na zagrebačkom Trgu maršala Tita sa zahtjevom za promjenu imena trga.

Iz inicijative podsjećaju da su taj zahtjev Skupštini Grada Zagreba predali i te godine. No u posljednjih deset godina – nije bilo pozitivnog odgovora.

Prosvjednici su nosili transparente “Trg maršala Tita je civilizacijska sramota” i “Tito je naredio i nadgledao pokolj”, “Žrtvama dugujemo spomen, sjećanje, ispriku i istinu”, “Komunistički zločini nisu antifašizam”, “Opravdati zločin je zločin”, “Huda jama-svjedok Titovog komunističkog sotonizma”, a kako su kazali, prosvjedovat će svakoga svibnja sve dok se Titovo ime ne ukloni iz naziva Trga.

Tito ništa nije imao s Hrvatskom osim što je učinio zlo, on je jugoslavenski komunist i nema razloga da ovdje stoji njegovo ime, rekao je Ante Beljo iz inicijative Krug za trg.

Prosvjedom, u duhu Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima iz 2006. godine te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj, želimo maknuti komunističke simbole, a ne čekati još deset godina da se to učini”, objasnio je Beljo.

Trebaju se ukloniti obilježja sva tri totalitarizma – nacistička, fašistička i komunistička, rekao je Beljo, a za ploču pripadnicima HOS-a u Jasenovcu istaknuo je da je to obilježje vezano uz Domovinski rat.

Odvjetnik i predsjednik Vijeća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj kazao da mnogi danas govore kako su ideološke rasprave suvišne.

“Kako mnogi danas, u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno, govore da su ideološke rasprave suvišne, a da zapravo i o tim temama treba razgovarati te kako je rekao, “konačno ukloniti ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje.” To da smo i danas podijeljeni šire oni iz vremena UDBA-e jer to njima odgovara, kazao je Gredelj podsjetivši da dvije europske rezolucije traže osudu komunističkih zločina, a da SDP po tom pitanju u zadnjih 10 godina nije učinio ništa niti se ispričao žrtvama Titovog vremena.

odvjetnik i predsjednik Vijeća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj kazao da mnogi danas govore kako su ideološke rasprave suvišne. “Kako mnogi danas, u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno, govore da su ideološke rasprave suvišne, a da zapravo i o tim temama treba razgovarati te kako je rekao, “konačno ukloniti ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje.” To da smo i danas podijeljeni šire oni iz vremena UDBA-e jer to njima odgovara, kazao je Gredelj podsjetivši da dvije europske rezolucije traže osudu komunističkih zločina, a da SDP po tom pitanju u zadnjih 10 godina nije učinio ništa niti se ispričao žrtvama Titovog vremena. “Poručujemo vlasti da sklone s naših ulica i trgova!”

Roman Leljak, publicist i predsjednik Udruge Huda Jama iz Ljubljane, istaknuo je, pak, da komunisti i u Hrvatskoj i u Sloveniji u ovom trenutku svoju laž žele pretvoriti u istinu. “Hrvatski komunisti prije `41 bili su Hitlerovi zagovornici i prije I. svjetskog rata surađivali su s zločincima, a ovaj trg nosi ime zločinca i nakaze ljudskog roda i zato daj Bože da ovaj trg dobije svoje hrvatsko i domoljubno ime. Ni Hrvatska ni Slovenija neće biti dio Europe dok ulice i trgove budu nosili ime ovog zločinca, naglasio je.

O zakonu „Lex Tito“, raspravljala je inicijativa „Krug za trg“ i HNES na svojoj javnoj sjednici u Mimari i donesen je jedinstven zaključak da je kroz taj zakon nužno otpočeti s temeljitom lustracijom što je prof. Šeparović objavio u svojoj knjizi. Temelji za donošenje zakona „Lex Tito“ osim dvije rezolucije parlamentarnog vijeće EU  i naše saborske deklaracije o osudi komunističkog režima druga Tita, još čvršće dokaze dobili su rezolucijom EP-a od 19.09.2019. koja govori o nužnosti osude svih komunističkih režima. Dokaza i razloga za mentalno rasterećenje hrvatskog društva od ovog naslijeđenog zla ima i previše i izlišno je dokazivati nešto što je stotinu puta dokazano.

No čini se, da se događa svojevrstan kontrapunkt sa intencijom da se povijesni  kotač vrati unazad i to u tajmingu kada su Zagreb „oslobodili“ Tomislav Tomašević, njegov pas Boško Buha i njegovi koalicijski partneri iz SDP-a, s novim zagrebačkim čelnikom partije Gotovcem? Sve miriše na nju ’45. godinu! Morbidna ideja da se na najljepši zagrebački trg vrati Titovo ruglo, pomanjkanje je etike, morala i potpuno je zamračenje uma lišenog svakog intelektualnog promišljanja. Tomašević svog vjernog partnera SDP vraća na njegove praiskonske ideološke postavke mentalnog komunizma, a Gotovčevo pristajanje na tu populističku igru samo je dokaz da SDP nije nikada bio Hrvatska već Jugoslavenska socijaldemokracija. Nisu se promijenili ni milimetar od onog trena kada su HDZ nazvali strankom opasnih namjera zbog rušenja njihove Jugoslavije kao unikatnog dragulja!

Čini se da bi umjesto „Lex Tito“ vrlo brzo mogli imati kolokvijalno kazano novi „Lex Perković“ s Titom na trgu u Zagrebu, kao simbolom svih zločina nad Hrvatima pa i onih udbaških. Naime „Lex Perković“ nije donesen zato da se spriječi ono što se spriječiti nije dalo, a to je izručenje udbaških ubojica Njemačkoj!? „Lex Perković“ u režiji Zorana Milanovića donesen je da se spriječi daljnje procesuiranje udbaških ubojica i raskrinkavanje te zločinačke komunističke hobotnice koja svoje krakove ima u svim sporama hrvatskog društva. „Lex Perković“ donesen je  da se spriječi lustracija i otvaranje arhiva!

„U natezanjima oko izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske od početka ove godine iskristaliziralo se javno mišljenje da je glavni Milanovićev cilj dovesti na čelo tog suda osobu koja će pokušati promijeniti sudsku praksu izručivanja udbaša Njemačkoj. Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su na doživotne robije kao organizatori samo jednog takvog ubojstva (Stjepan Đureković), iako je poznato da samo na groblju u Münchenu počiva 20-ak ubijenih emigranata. Zar je doista netko mislio da se njemačke vlasti neće baviti i neposrednim ubojicama ili da neće Perkovića i Mustača teretiti kao organizatore i za druga ubojstva? Iako Zdravko Mustač od početka godine sve nivoe vlasti i javnost zasipa svojim pismima zahtijevajući promjenu sudske prakse izručivanja udbaša, u javnosti se o tome uopće nije raspravljalo sve do pojave Europskih istražnih naloga za Tomislava Mičića i Branka Bradvicu“. Predsjednik Milanović je na potezu!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari