Umjesto plasiranja plana Barbika, predsjednik je trebao pojasniti vrlo izvjesnu ulogu svoga oca u likvidaciji obitelji Ševo

  1

  Komentirajući izjave aktualnog predsjednika Ive Josipovića o navodnom djelovanju paraobavještajnog sustava u Hrvatskoj, Bože Vukušić je, gostujući u emisiji Bujica, istaknuo kako je vrlo izgledno da je medijska promocija tzv. Akcijskog plana „Barbika“ pokrenuta zbog pokušaja zamagljivanja navoda o političkom djelovanju Ante Josipovića, oca aktualnog predsjednika Republike.

  boze vukusicHrvatskom tjedniku sam prije određenog vremena dao intervju, gdje sam spominjao i slučaj ubojstva obitelji Ševo. Taj intervju je izišao istog dana kada je predsjednik Ivo Josipović sazvao tiskovnu konferenciju za medije, odnosno neke svoje bliske novinare, i obznanio im nekakav akcijski plan Barbika – kazao je Vukušić, gostujući u emisiji Bujica Osječke televizije, istaknuvši kako je Josipović vjerojatno bio iziritiran tvrdnjama navedenim u tom intervju.

  Vukušić tvrdi da bi bilo priličnije da je aktualni predsjednik prokomentirao vrlo izvjesnu ulogu svoga oca u likvidaciji obitelji Ševo.

  Predsjednik Josipović nije spomenuo slučaj ubojstva obitelji Ševo, niti moju izjavu u kojoj sam rekao kako je moguće da je njegov otac, kao nekadašnji predsjednik ideološke komisije CK SKH, bio umješan u proceduru odlučivanja i odobravanja UDBA-i da likvidira tu obitelj – zapitao se Vukušić.

  Opisao je metodologiju temeljem koje je došao do zaključaka o ulozi Ante Josipovića.

  Do prvih podataka o ulozi partije, odnosno CKSKH, u ubojstvima političkih protivnika došao sam još početkom devedesetih godina, kao tajnik Vijeća za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, na temelju uvida u dokumentaciju koja se tada nalazila u MUP-u, odnosno u Službi za zaštitu ustavnog poretka. Nakon toga sam razgovarao s nekolicinom visokorangiranih službenika UDBA-e, od regionalne, republičkih u Zagrebu i Sarajevu, te savezne u Beogradu – naveo je Vukušić.

  Tvrdi da su mu  upravo u to vrijeme Dragoljub Krnić, nekadašnji šef UDBA-e u Osijeku, kao i nekadašnji šef II. uprave savezne UDBA-e Ivan Lasić, tijekom tih razgovora pojasnili proceduru kojom je tadašnji republički Savjet za zaštitu ustavnog poretka odobravao UDBA-i protuzakonite aktivnost.

  Članovi republičkog ali i saveznog Savjeta za zaštitu ustavnog poretka činili su isti ljudi. To su bili delegati Predsjedništva države ili republike, predstavnici CKSKJ i SKH, ministri unutarnjih poslova, na saveznoj razini i vanjskih poslova i obrane, što znači da je u konačnici iza svega stajao partijsko vodstvo – naveo je Vukušić.

  Naveo je i pravilnike o djelovanju UDBA-e koje je nedavno u Sloveniji pronašao Roman Ljeljak.

  -U međuvremenu smo našli pravilnike s kraja šezdesetih, sredine sedamdesetih i osamdesetih, koji upravo potvrđuju ovu proceduru koju su ranije opisali službenici UDBA-e – kazao je Vukušić.

  Pojašnjavajući pak ulogu Ante Josipovića u čistkama nakon pada Hrvatskog proljeća, Vukušić je citirao tadašnje medijske natpise.

  -Na 28. Sjednici CK SKH izvješće je podnio  Ante Josipović, tadašnji predsjednik Komisije za borbu protiv nacionalizma i frakcionaštva, na temelju čijeg prijedloga su tada iz SKH  izbačeni Savka, Tripalo, Tuđman, itd. – istaknuo je Vukušić.

  Osvrnuo se i na ulogu Ante Josipovića u partijskim čistkama sedamdesetih godina.

  Iz Josipovićevog se izvješća vidi da je ono rađeno ne samo na temelju nekih političkih podataka i analiza, nego i na temelju obavještajnih podataka UDBA-e i KOS-a.  Znamo iz drugih izvora da je tada u Zagreb došao osobni Titov savjetnik za sigurnost Ivan Mišković Brk, koji je u vili Weis u Zagrebu sastavio svoj štab i koordinirao čistke sa novim političkim vodstvom na čelu sa Milkom Planinc, gdje je očito Ante Josipović bio glavni operativac – zaključio je Vukušić.

  R. Horvat/hrsvijet

  facebook komentari