Pratite nas

Umjetnici naslikali zajedničku sliku protiv uplovljavanja brodova u Neum

Objavljeno

na

Povodom zatvaranja XVI. Umjetničke kolonije, u subotu je u Neumu održana izložba slika nastalih tijekom trodnevnog rada vrhunskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

neum 1„Kolonija živi na ležernosti, otkačenosti, ali i umjetničkoj ozbiljnosti. Ima dosta slika, i nemoguće ih je svezati za jedan zajednički nazivnik. Svaka slika odgovara raspoloženju i stavu umjetnika, i nosi svoju umjetničku iskru.“, kazao je u svom govoru voditelj kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Posjetitelji izložbe nisu krili oduševljenje, a sudionici ujedno zadovoljni svojim radovima i tužni zbog završetka kolonije i zajedničkog druženja.

neum 2„Gotovo mi je nemoguće objasniti koliko je nama u Neumu lijepo. Stvorena je takva ugođajnost da sve razlike, sve neugode nestanu u tih par dana, i svi se koncentriramo samo na ljepotu“, nadodaje Špoljarić, te zahvaljuje na gostoprimstvu i organizaciji kolonije Općini Neum i Muzej galeriji Neum.

Umjetnici odlučili reagirati protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum
Ovogodišnja kolonija je bogatija za par novih istaknutih umjetnika koji po prvi put sudjeluju na koloniji u Neumu. Ipak većinu čine umjetnici koji su stalni sudionici tokom svih šesnaest godina . Budući da su i  jedni i drugi zavoljeli i upoznali Neum, sa svim svojim ljepotama, ali i problemima, odlučili su  reagirati na aktualnu problematiku povodom uplovljavanja dvaju ratnih brodova mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum, koje je najavljeno u srpnju.

U  želji da se ekološki zaštiti neumski zaljev i da se Neum i dalje razvija kao turističko, a ne kao lučko središte, umjetnici su kroz svoj umjetnički izraz odlučili reagirati i pružiti potporu Općini Neum i lokalnom puku u borbi protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum. Zajedničkim radom nastala je slika ratnog broda na kojoj je u lijevom kutu istaknuto obrnuto sidro kao znak zabrane uplovljavanja brodova, a u desnom kutu paleta boja na koju su se svi umjetnici potpisali u znak svog protesta.

„Htjeli smo da bude diskretno, da nikoga ne povrijedimo, ali da ujedno pošaljemo jasnu poruku. Svatko od nas je imao svoju ideju, te smo dugo razmišljali  dok se nismo usuglasili. Obrnuto sidro je jasan znak da brodovi nisu dobrodošli, a paleta boja predstavlja nas umjetnike, gdje smo umjesto boja stavili svoje potpise.“- objasnila je dubrovačka slikarica Luce Đuraš.

Svoj potpis na prosvjednu sliku stavili su svi sudionici ovogodišnje kolonije, a to su umjetnici: Stanko Špoljarić, Dubravko Mokrović, Iris Bondora, Nedeljko Tintor, Josip Škerlj, Luce Đuraš, Franjo Primorac, Goran Milinković, Ernesto Markota, Stipe Zoroja, Ljiljana Knez, Andrea Robić, Viktorija Abramović, Irena Kosović, Zlatko Čular, Petar Šalić, Srećko Kriste.

neum 3

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari