Pratite nas

Vijesti

„UMJETNIČKI“ ZLOČIN U ŠIBENIKU

Objavljeno

na

Može li umjetnost postati zločin?

Može li se tzv. „umjetničkom slobodom“ počiniti zločin?

Može li ….

Na većinu pitanja sličnog sadržaja, uvijek je samo jedan jedini odgovor: MOŽE!

Ne trebamo svi biti vjernici – katolici da znamo da se grijeh čini: Mišlju, riječju, djelom i propustom.

Grijeh je GRIJEH! Zločin je zločin!

Danas su branitelji legendarne 113. šibenske brigade ostali zapanjeni „umjetničkim“ zločinom koji je osvanuo na isto tako legendarnom muralu:

„ VI MOMCI IZ 113.-E IDETE U RAJ JER PAKA STE VEĆ PROŠLI“.


Ovim , usuđujem se reći, duboko promišljenom i smišljenom nedjelu tzv. „umjetnika“ direktno su povrijeđeni osjećaji, krv, znoj i suze pripadnika legendarne 113. šibenske brigade koji su utkali svoj nemjerljiv doprinos u stvaranju, obrani i oslobođenju jedine nam ovozemaljske Domovine.

Ovim nedjelom direktno je, tzv. „umjetničkom slobodom“, izvršeno nasilje u stilu uriniranja po svim grobovima poginulih VITEZOVA 113. šibenske brigade.

Ovim činom pod okriljem „umjetnosti“ izvršeno je nasilje nad svim pripadnicima 113. šibenske brigade kojima je, iako „stare“, u još svježe rane utrljana sol i ponovno izazvana bol, bol rata, znoja, krvi, odricanja, velikodušnosti, nezapamćenog herojstva i izvojevane slobode…

Samo jedan kratak pogled na sliku uništenog murala dovoljan je za zaključiti da je izvršena i dobro smišljena „priprema“ uništavanja jednog od simbola 113. kao i da je za to nedjelo odgovorno nekoliko osoba, a nikako samo pojedinac.

Poruka „umjetnicima“: Koliko god se trudili uništiti svetinje, utrljati novu „sol na rane“…..

Uzalud vam trud svirači

jer 113. šibenska brigada živi u nama, ona je dio nas, protkana u sve pore svakog pripadnika, a najviše u onima koji više nisu s nama, ali su u nama!

Uzalud vam trud svirači!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ od jeseni u školskom kurikulumu

Objavljeno

na

Objavio

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj”, ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari