Pratite nas

Vijesti

UMRLA HOLLYWOODSKA SIRENA ESTHER WILLIAMS Legendarna glumica i plivačica preminula u 91. godini

Objavljeno

na

LOS ANGELES – Bivša američka šampionka u plivanju i potom holivudska zvijezda 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća, Esther Williams, umrla je u četvrtak u svom domu na Beverly Hillsu u 91. godini života, priopćio je njezin agent. Rođena u Inglewoodu, nedaleko od Los Angelesa, 8. kolovoza 1921., Esther Williams je počela trenirati plivanje s osam godina te je kao američka šampionka trebala nastupati na Olimpijskim igrama 1940., koje su zbog Drugog svjetskog rata odgođene.

Nakon plivačke karije nastupa u spektaklu na vodi “Aquacade”, zajedno s drugim plivačkim šampionom Johnnyjem Weissmuellerom, poznatim po ulozi Tarzana. Godine 1942. snima planetarno popularni “Bal na vodi”.

Esther, koju su od milja nazivali “Američkom sirenom”, glumila je i u filmovima “Million Dollar Mermaid”, “Andy Hardy’s Double Life”, “Neptune’s Daughter” te “Jupiter’s Darling” te brojnim drugim.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Esther se nije pojavljivala u javnosti zbog lošeg zdravstvenog stanja , a tijekom 2007. pretrpjela je i moždani udar. Udavala se četiri puta, za Fernanda Lamasa, Leonarda Kovnera, Bena Gagea te Edwarda Bella s kojim je živjela do smrti.

Iza sebe je ostavila troje djece iz braka s Ben Gageom.

jutarnji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Francuski premijer i svi ministri podnijeli ostavku

Objavljeno

na

Objavio

France24

Francuski mediji javljaju kako je francuski premijer Edouard Philippe podnio ostavku koju je predsjednik Macron prihvatio. Informaciju je prenio i AFP.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u razgovoru za regionalne medije da kani zacrtati “novi put s novom ekipom”, čime je potvrdio da će narednih dana doći do preustroja vlade.

“Nalazim se pred odabirima za novi put. Tu su novi ciljevi neovisnosti, obnove, pomirbe i nove metode koje treba pokrenuti. Iza njih će stajati nova ekipa”, rekao je Macron.

Prema navodima francuskog Le Mondea, od početka petogodišnjeg mandata francusku vladu je napustilo 17 ministara, uključujući 13 koji su dali ostavku.

Macron je za “novi put“ odredio prioritete koji će se temeljiti na zdravstvenoj politici i planovima za mlade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Predstavljen vodič za sanaciju nakon potresa

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u četvrtak “Vodič za aktivnosti nakon potresa” izrađen za građane i struku u svrhu sanacije oštećenih zgrada u potresu, što je prijelazno rješenje prije donošenja posebnog zakona.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je kako je vodič pripremljen za građane da se bolje snađu u važećim propisima dok nema posebnog zakona o obnovi.

Već je dostupan putem web stranica, dok će tiskani materijal preko upravitelja zgrada i ministarstva biti distribuiran sljedeći tjedan građanima koji će dobiti službeni pregled propisa koji su na snazi.

Za projektante su u suradnji s Komorom građevinara i Fakultetom građevinarstva napravljene izmjene tehničkog propisa za građevinske konstrukcije kako bi prije donošenja zakona mogli projektirati sanacije zgrada stradale u potresu, rekao je Uhlir.

Prilagođeni tehnički propis jučer je objavljen u Narodnim novinama, a danas je stupio na snagu.

Vezano za odluku o hitnim i nužnim popravcima koju je na prijedlog ministarstva donijela Vlada, Uhlir je rekao da je oformljena posebna ekipa kako bi se rješavali zahtjevi i brojni upiti građana.

Dosad su zaprimljene 122 prijave, od čega je 17 rješenja odobreno potpuno ili djelomično, dok je u 22 slučaja zatražena dopuna dokumentacije.

Uhlir je napomenuo da ministarstvo traži svu dokumentaciju kako bi se smanjio broj zlouporaba u situaciji kad je veliki broj zgrada oštećen.

Vezano za program energetske obnove obiteljskih kuća, podsjetio je kako je Fond za zaštitu okoliša 25. lipnja objavio javni poziv građanima s popisom dokumentacije koju trebaju pripremiti da bi se mogli 1. rujna podnijeti zahtjevi za sufinanciranje.

U proračunu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za taj je projekt osigurano 203 milijuna kuna. Država će prema planu energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati sa 60 posto.

Prvi put posebno će se tretirati građani uključeni u socijalnu pomoći pa će se njima energetska obnova financirati u cijelosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari