Pratite nas

Kronika

Umrla Mara Bareza, heroina Domovinskoga rata

Objavljeno

na

Nema više Mare Bareze (66), još jedne od Junakinja hrvatskog Domovinskoga rata. Nakon kratke i teške bolesti i ona nas je ostavila. Mnogi će se vjerujemo sjetiti ove iznimno požrtvovne Koprivničanke, koja se, u vrijeme rata, poglavito istaknula kao humanitarna djelatnica. Samo u Osijek 1991. i 1992., ali i kasnije, dopremala je više od dvjesto kamiona humanitarne pomoći, od vojne opreme, lijekova, odjeće pa do prehrambenih potrepština. Uvijek je bila na čelu kolone brojnih vozila, a tadašnji ratni Osijek i te kako joj je bio zahvalan. O tome najbolje može potvrditi i general Branimir Glavaš. Nije bilo ratnika na tom području koji barem nije čuo za nju i njezina djela. Na inicijativu moje malenkosti i po mojem scenariju Hrvatska-radiotelevizija (HRT) snimila je i prikazala i 30-minutni dokumentarni film „Mara Bareza- koprivnička darovateljica“ (redatelj Marijan Hodak).

Jednom je rekla i ovo:

  • Bilo je posve prirodno da pomažem onima kojima je bilo najteže, a ja sam dobro znala da su u Slavoniji divni ljudi, jer sam uz taj kraj i godinama bila i poslovno vezana (bila je zaposlena u „Belupu“). U vrijeme kad je hrvatska krvarila to je bila moja dužnost. Od prvih dana sam članica HDZ-a, ali moja stranka uvijek je bila – Hrvatska. Često sam dopremala pomoć i u druge ratom zahvaćene krajeve, a osobito se sjećam suradnje s pok. Verom Stanić, kad smo odlazile pomagati i u Vukovar, gdje se u ono vrijeme malo tko usudio doći.

Također je istaknula da joj je od početka agresije bilo jasno da se Hrvatska ne brani u Koprivnici. Često je bila i u životnim opasnostima. Obilazila je i prve crte obrane, jednostavno je ništa nije moglo priječiti da ode tamo gdje su joj mnogi preporučali da ne ide.

Koprivničanci se poglavito sjećaju da je izgradila i jednu obiteljsku kuću, za djecu pokojnog hrvatskog branitelja Niku Lončara.

Kad smo je pitali, odakle joj tolika energija, odakle joj tako veliko srce za male ljude samo je nerado izustila:

  • Dečki, ja radim samo ono što moram!

Međutim, kako bilo da bilo, sada će svoj mir pronaći na koprivničkom groblju, na kojem su, uz ostale, sahranjeni i brojni branitelji s ovoga kraja. Među njima počiva i njezin prijatelj i suborac Zvonko Pandurić-Stric, inače iznimno poznati s čuvenog ratnog plakata „Hrvatska vas zove“.

I tako…Jedan po jedan odlaze oni koji su bili među prvima kad je trebalo. Nekima na rastanku jednostavno kažu „hvala“, a mnogima na žalost ni to.

No, ime Mare Bareze ostat će upisano zlatnim slovima, tim više što je u hrvatskom Domovinskome ratu bilo relativno malo žena.

Jesmo li ih znali i je li ih znamo dovoljno cijeniti?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Kronika

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice

Objavljeno

na

Objavio

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice…

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, javlja Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Sud u Zagrebu odbio tužbu Gorana Radmana! Neće dobiti 30.000 kuna!

Objavljeno

na

Objavio

Općinski građanski sud u Zagrebu 18. srpnja 2019. godine donio je oslobađajuću presudu, kojom se odbija tužbeni zahtjev Gorana Radmana protiv Z1 i Osječke televizije kao “neosnovan”.

Radman je tužio Z1 i još nekoliko televizija radi Bujice emitirane 10. lipnja 2015. godine, u kojoj je gostovao prof. dr. Andrija Hebrang, a u kojoj je objavljen dokument iz Beograda u kojem se navodi da je sad već bivši glavni ravnatelj HRT-a i komunistički direktor Televizije Zagreb “surađivao s KOS-om”.

Radmana je također zasmetala izjava dr. Hebranga da je Dnevnik u vrijeme Radmanovizije “služio za pranje mozga”. Nadalje, u Bujici su navedeni i primjeri nezakonitih otkaza mnogim politički nepodobnim djelatnicima HRT-a, koji su u međuvremenu vraćeni na posao.

Radman je zbog “duševnih boli”, te “povrede časti i ugleda” tražio da mu nakladnik Bujice isplati 30.000 kuna, no te novce – neće vidjeti, a sada još mora podmiriti i troškove dugogodišnjeg postupka!

Z1 i Osječku televiziju u ovom je postupku zastupao Odvjetnički ured Terešak, a iako presuda koju je donio sudac Mario Klarić još nije pravomoćna, svakako je dobar pokazatelj kako se štiti sloboda medija i istinitog izvještavanja, piše Velimir Bujanec.

“Iako ne bih htio komentirati presudu koja nije pravomoćna, mogu izraziti zadovoljstvo i dodati da je sramota što je čovjek poput Radmana uopće obnašao funkciju glavnog ravnatelja HRT-a. Obzirom na njegovu totalitarno-komunističku prošlost, da je u Hrvatskoj provedena lustracija, zasigurno Radman nikada ne bi bio na čelu HRT-a, niti bi bilo potrebe za mojom emisije o njemu, niti za ovakvim sudskim procesima.”, komentirao je Bujanec za portal Narod.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari