Connect with us

Kronika

Umro je Damir Kos

Objavljeno

-

Mladen Pavković pita: Tko je sljedeći?

Scan0010Otišao je još jedan od nas – Damir Kos (48), hrvatski ratni vojni invalid – I. skupine. Sahranjen je, uz vojne počasti, 3. veljače 2015. na koprivničkom Gradskom groblju, na dan kad je Haaški sud odbacio hrvatsku tužbu za genocid.

Prvo je bio pripadnik 117. Koprivničko-križevačke brigade (1991.). Potom je dragovoljno otišao na slavonsko ratište, gdje se borio i bio lakše ranjen pod zapovjedništvom generala Branimira Glavaša. Još mu rane nisu ni zacijelile, a već ga je put odveo na dubrovačko ratište. Tamo je teško ranjen od pripadnika zloglasne Jugoslavenske narodne armije (JNA). Zarobili su ga i prebacili u zloglasni koncentracijski logor Morinje (Crna Gora), gdje su ga teško ranjenog strpali u kontejner za smeće. U kontejneru je u ranama i boli proveo tri ili četiri dana, a možda i više. Nakon toga su ga srpski “vojni” liječnici (“mesari”) operirali – na živo. Ako je u vrijeme operacije “pisnuo” dobio je pendrekom po glavi. To je bila “anestezija”. Svakodnevno su ga tukli i maltretirali kao i ostale zarobljene hrvatske branitelje, od kojih su neki ostali teški invalidi, a neki i umrli od mučenja. Teško ranjen, krećući se štakama, razmijenjen je u prosincu 1991., pa se ponovno našao u rodnoj Koprivnici, gdje je i umro, nakon duge i teške bolesti.

Eto, ministar branitelja, bez branitelja, Predrag Matić, zvani Fred, može odahnuti – jedan manje u njegovu Registru hrvatskih branitelja.

A svi mi koji smo poznavali Damira ostajemo u tuzi i boli.

Tko je slijedeći kome će, kao “privilegiju”, ispaliti tri plotuna na pogrebu?

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari